PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » MÂNCĂM CARTOFI DE LA STRĂINI

MÂNCĂM CARTOFI DE LA STRĂINI

de Andrei Oprescu
66 vizualizări

Ministrul Agriculturii a participat la un eveniment dedicat producătorilor de cartofi din România derulat sub umbrela Federaţiei Naţionale a Cartofului în România. Ministrul a tras un semnal de alarmă asupra scăderii drastice a producției de cartof în țara noastră și a importului masiv. Consumul de cartofi pe cap de locuitor este de aproape 100 de kilograme pe an. În aceste condiții, cheltuim 64 de milioane de euro pentru a cumpăra cartofi pe care i-am putea produce la noi în ţară.Ministerul Agriculturii a primit în repetate rânduri solicitări de la cultivatori pentru a finanţa capacitatea de depozitare.Potrivit datelor ministerului, piaţa cartofilor din România se ridică la 1,4 miliarde de euro, iar producţia în ponderea vegetală este de 8,6%. Importul de cartofi congelaţi este de peste 86.000 de tone iar preţul de 721 dolari pe tonă. Randamentul la hectar a scăzut la 12,56 tone în 2020, iar suprafaţa cultivată a scăzut cu 4.394 hectare. Consumul intern de cartofi este estimat la circa două milioane de tone.

sursa: AGERPRES

piața cartofului în România -1,4 mld euro

import-86.000 tone cartofi congelați

producție 2020 România- 2,62 milioane tone

randament 2020 – 12,56 tone/ha

consum intern cartofi- 2 milioane tone

România are în prezent un deficit al balanței comerciale pentru produsele agricole de 1,3 milioane de euro. Motivul este simplu, susține ministrul. Exportăm producții primare, purtătoare de subvenții și importăm masiv hrană procesată scumpă.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe