PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » MASA DE CRĂCIUN, UN LUX

MASA DE CRĂCIUN, UN LUX

de Andrei Oprescu
63 vizualizări

 

Lăsata Secului este ultima ocazie să punem pe masă friptură, vin și plăcinte. Postul Crăciunului începe miercuri și durează 40 de zile. Pentru cei care țin postul va fi și o ocazie bună să facă unele economii. Asta pentru că anul acesta vom avea cea mai scumpă masă de Crăciun din ultimii ani.

De Lăsata Secului credincioșii se bucură de bucate alese pentru a marca astfel ultima zi în care pot mânca de dulce înainte de Postul Crăciunului. Postul durează 40 de zile, printre care sunt multe cu dezlegare la peşte, ulei şi vin, până în Ajunul Crăciunului, când se ţine post negru. În ziua de Ajun se mănâncă abia seară și doar: grâu fiert îndulcit cu miere, covrig și turte. Vom fi astfel pregătiți sufletește pentru masa de Crăciun. Și nu vorbim doar de aspectul spiritual, ci și de cel financiar. Anul acesta vom avea cea mai scumpă masă de Crăciun din ultimii ani. Carnea pentru sarmale, cârnați și caltaboși este cu peste 5% mai scumpă decât în decembrie 2016. Cei care merg direct la sursă, la țăran în gospodărie vor scoate de asemenea bani din buzunar. În medie, prețul porcului în viu este de 10 lei kilogramul. Ouăle s-au scumpit cu 6,63%. Dacă înainte cumpăram un ou cu 50 de bani, astăzi costă 1 leu, iar 30 de ouă – 22 de lei, și nu 13 lei. S-au scumpit și fructele proaspete cu 6,19% și cartofii cu 5,41%. Scumpiri au fost consemnate și în cazul untului (+4,80%).Așa că inevitabil și prețul cozonacilor va exploda. Kilogramul va ajunge la 65 de lei, în patiseriile renumite, pentru cei care vor calitate și gust. Pentru cei care preferă să cumpăre separat din supermarket bucatele pentru masa de Crăciun, este bine de știut că un kilogram de șorici a ajuns la 60 de lei și este în creștere. Așadar pentru unii români masa de Crăciun va fi un adevărat lux. Asta în condițiile în care prețurile sunt în continuă urcare, iar vârful de lance va fi chiar în decembrie.

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe