PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » MEDICUL BELUȘICĂ SARE LA GĂTUL LUI ARAFAT

MEDICUL BELUȘICĂ SARE LA GĂTUL LUI ARAFAT

de Andrei Oprescu
213 vizualizări

Medicul Laurentiu Belusica îl acuză pe Arafat, într-o postare pe Facebook, de o încercare ”sinistră şi stupidă” de inducere a opiniei publice în eroare şi comentează punctual răspunsurile date de acesta, contrazicându-l.

Referitor la afirmaţiile medicului Raed Arafat potrivit cărora camerele folosesc doar aer sub presiune si nu oxigen,, iar în anumite situaţii, atmosfera din barocameră poate deveni periculoasă pentru pacient, Laurenţiu Beluşică afirmă:

”Domnule ministru, şi atmosfera din saloanele de ATI Bals şi Piatra Neamţ a devenit periculoasă şi nu v-a păsat, şi montarea unor artificii a devenit periculoasă şi nu v-a păsat. Doresc să menţionez faptul că cele 4 camere hiperbare mobile cumpărate din bani publici de către DSU în urmă cu 4 ani şi care au fost văzute numai la defilarea de 1 decembrie deţin un sistem performant de detectare a concentraţiei de oxigen, la atingerea procentului de 22% concentraţie în oxigen pornesc automat sistemele de spălare a aerului şi astfel valoarea se menţine sub 21% concentraţie. Camerele hiperbare sunt echipate cu targă, ventilator, infuzomat şi clopot de oxigenare copii şi bolnavi comatoşi dovadă clară că domnul ministru a minţit afirmând că nu pot folosi oxigen. Teoretic, camerele cu presiune înaltă sunt de două feluri: barocamere care folosesc numai aer comprimat şi camere hiperbare care folosesc aer comprimat şi oxigen sub prersiune. Barocamerele nu cred că se mai folosesc undeva în lume, cele 4 camere mobile ale DSU fiind de înaltă performanţă şi evident camere hiperbare, deci folosesc oxigen, inclusiv la pacienţi în comă”. a prelizat Laurenșiu Belușică.

Managerul Spitalului Găeşti consideră mincinoasă declaraţia şefului DSU conform căreia ,,Camerele noastre funcţionează pe principiul creării prin aer comprimat, nu prin oxigen, oxigenul se dă doar pe mască, în secunda în care dai oxigen în cantităţi foarte mari, 10, 15, 20 de litri pe minut, atmosfera din camera hiperbară devine periculoasă”.

”Declaraţia este mincinoasă deoarece camerele ISU pot administra oxigen pacienţilor din interiorul camerei hiperbare în 3 moduri: în atmosfera camerei, la masca sau intermediul măştii de tip “cupola” – pentru copii sau pacienţi de ATI, în funcţie de protocolul ales de medicul specialist raportat la diagnosticul şi antecedentele pacientului. Camerele hiperbare ale IGSU, AU ÎN DOTARE VENTILATOARE MULTIPARAMETRU CE POT FI FOLOSITE ŞI ÎN TRATAREA PACIENŢILOR COVID. Toate echipamentele medicale din interiorul camerei hiperbare sunt certificate special pentru aceste condiţii permiţînd utilizarea în deplină siguranţă în interiorul camerei indiferent de modalitatea administrării oxigenului”, este replica medicului Laurenţiu Beluşică.

El se referă şi la costurile mari invocate de Raed Arafat pentru pregătirea medicilor care să utilizeze barocamerele, o sumă de aproape un sfert de milion de euro, la un curs de 2-3 săptămâni pentru 18 medici. De asemenea, el afirmă că în prezent cursuri se organizează prin Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova, catedra de medicină a condiţiilor extreme ( între care şi hiperbară), prima şi probabiş singura facultate din România care susţinut o astfel de catedră, şi însumează o durată de aproximativ 120 de ore de curs, înglobând şi cursuri practice la Centrul de Scafandri Constanţa (unitate ce aparţine de Ministerul Apărării Naţionale înfiinţată în 1967), ce are formaţi şi angajaţi specialişti de înaltă performanţă profesională. Laurenţiu Beluşică îl acuză pe Raed Arafat că a oferit răspunsuri difuze întrebărilor referitoare la modul în care sunt folosite în prezent camerele mobile pentru tratamente hiperbarice aflate în posesia statuluişi la posibilitatea utilizării acestora în viitor pentru tratarea pacienţilor cu COVID.

”De la începerea pandemiei în 2020 toate cursurile care privesc medicina hiperbară au fost suspendate, dar de ce din 2017 de când primele camere hiperbare mobile au fost livrate IGSU, până în 2020 când a început pandemia nu s-a făcut nimic în ceea ce priveşte instruirea medicilor care urmau să utilizeze camerele hiperbare? Repet, câte vieţi au salvat camerele hiperbare utilizate de IGSU din 2017 până în prezent? Daţi -ne o cifră, domnule ministru!”, afirmă medicul.

În finalul postării managerul Spitalului Ggăeşti îi cere din nou lui Raed Arafat sa dea camere hiperbare spitalului, amintindu-i că vine valul 3 al pandemiei.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe