PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » MODIFICĂRI LEGISLATIVE PENTRU POLIŢIŞTI ŞI…CETĂŢENI

MODIFICĂRI LEGISLATIVE PENTRU POLIŢIŞTI ŞI…CETĂŢENI

de Andrei Oprescu
1 vizualizări

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne se doreste întărirea autorităţii poliţistului nu prin forţă, ci prin transparenţă. Aceasta este motivarea autorităţilor pentru modificările din Legea privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române. Poliţiştii şi jandarmii se plâng că au devenit ţinta abuzurilor, în ultima perioadă, şi speră ca prin aceste modificări legislative să fie mai respectaţi în comunitate.

Legea 218/2002, privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, Legea 360/2005, privind statutul poliţistilor şi Legea 61, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice au fost modificate. Reprezentanţii autorităţilor spun că nevoia acestor schimbări legislative reprezintă răspunsul instituţional la o realitate socială, reflectată în creşterea numărului de agresiuni îndreptate împotriva personalului MAI.

Prin proiectul de lege supus dezbaterii publice se stabilește și dreptul polițistului de a solicita oricărei persoane care face obiectul unor măsuri polițienești, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, să țină mâinile la vedere şi/sau să adopte o poziție inofensivă care exclude săvârșirea unei acțiuni violente.

Modificările legislative vin şi în contextul atentatelor teroriste la nivel internaţional. Deşi ţara noastră nu a fost ţinta atacatorilor, este nevoie de o adaptare legislativă şi în România. În plus, autorităţile se plâng că sunt agresate în teren.

La polul opus, sunt şi zeci de cazuri în care poliţiştii au fost acuzaţi de abuz în serviciu.

Textul proiectului de Lege este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională.Proiectul de lege se află în dezbatere publică până în data de 22 noiembrie.

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe