PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » MUNCĂ DOMINATĂ DE PASIUNE

MUNCĂ DOMINATĂ DE PASIUNE

de Andrei Oprescu
173 vizualizări

 

MALU CU FLORI, DÂMBOVIŢA

În societatea contemporană, când toată lumea fuge de muncile tradiţionale, iar creşterea animalelor pare a fi o activitate pe cale de dispariţie, încă mai găsim fermieri care au ajuns să aibă mii de animale, deşi au pornit doar de la o pasiune. O fermă cu efective de animale de ordinul miilor este la Malu cu Flori, în judeţul Dâmboviţa. Fermierul spune că pe cât de mari sunt satisfacţiile, pe atât de grea este munca şi că a devenit „sluga la animale” pentru că forţa de muncă se găseşte tot mai greu.

Domnul Eugen Marin lucrează zeci de hectare de pământ. A studiat horticultura şi se ocupă de pomicultură de mic copil, aceasta fiind principala activitate a localnicilor de pe Valea Dâmboviţei. De câţiva ani, însă, acesta şi-a îndreptat atenţia şi către animale. A profitat de pământul pe care îl avea la dispoziţie să îşi înfiinţeze o mini-fermă. A început cu câteva animale şi a ajuns în scurt timp la mii de capete. Acum în ferma sa se găsesc 170 de capete de bovine, 1 780 de ovine, 8 cai, 12 măgari, dar şi zeci de porci, rezultaţi din încrucişarea mai multor rase.

Clienţii preferă aceste animale crescute în mediul natural, fără tot felul de substanţe care favorizează creşterea. Astfel că porcii de la Malu cu Flori au mare căutare în perioada sărbătorilor de iarnă. Pe tot timpul anului, însă, cea mai mare problemă o reprezintă lipsa forţei de muncă, în tot ceea ce înseamnă agricultură şi zootehnie. Zona rurală s-a depopulat dramatic, iar forţa de muncă tânără este în scădere. Media celor apţi de muncă, dar care îşi desfăşoară activitatea in strainatate este de aproximativ 75% pe fiecare localitate.

Zilierii fug de muncă, deşi, în zonă, sunt plătiţi foarte bine.

Astfel că fermierii muncesc cot la cot cu angajaţii, dacă îşi doresc animale bine întreţinute, care să le aducă şi profit. În lipsa unor oameni de încredere, responsabili, fermierii ajung „slugi la animale”, aşa cum spune Eugen Marin. Chiar şi aşa, pasiunea pentru creşterea animalelor este mai puternică decât greutăţile întâlnite, iar fermierul nostru nu are de gând să renunţe la ferma dintre dealuri.

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe