PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » NAVETA PROFESORILOR, O PROBLEMĂ CU TRADIŢIE – VIDEO

NAVETA PROFESORILOR, O PROBLEMĂ CU TRADIŢIE – VIDEO

de Andrei Oprescu
12 vizualizări

Istoria se repeta si anul acesta in privinta decontarii navetei profesorilor! Dupa ce ca dascalii se plang de fiecare data ca sunt platiti cu salarii de mizerie, nic macar transportul la scoala nu il au asigurat si sunt nevoiti sa il suporte din propriile buzunare. In judetul Dambovita sunt primarii care nu le-au decontat naveta chiar si de 3 ani de zile. In timp ce liderii din invatamant se lupta in instanta pentru drepturile dascalilor, ministrul Educatiei este depasit de situatie. Legea, bat-o vina ar fi cauza tuturor problemelor. Remus Pricopie spune ca reglementarile sunt neclare, autoritatile locale nu colaboreaza si singura solutie ar fi folosirea fondurilor structurale.

Inceperea anului scolar reinvie problemele cu traditie in sistemul de invatamant romanesc, iar semnele nu sunt tocmai bune. Dupa discutii, tratative si chiar apelul la instantele de judecata, sunt profesori care nici anul acesta nu vor primi banii de naveta. Intr-o declaratie recenta, ministrul Educatiei a afirmat ca legea este de vina pentru situatia in care s-a ajuns.

„Legea Educaţiei, legea numărul 1 asupra căreia dacă intervenim de fiecare se spune că nu trebuie să intervenim, dar dacă constatăm şi constatăm că sunt probleme de reglementare, noi totuşi trebuie să găsim o soluţie, legea numărul 1 este destul de neclară în ceea ce priveşte decontarea navetei cadrelor didactice. Nu o este normă clară privind obligativitatea autorităţilor locale de a face această decontare, ăsta e primul aspect. Al doilea aspect, nu se precizează nicăieri sursa de decontare”.

De cealalta parte a baricadei liderii sindicali spun ca in nenumarate randuri au cerut modificarea legii. Insa discutiile nu au avut finalitatea dorita. In timp ce profesorii se gandesc cu groaza ce vor face, de unde vor avea bani de naveta, mai marii din educatie se joaca de-a alba neagra. Astfel, daca legea spune ca decontarea transportului o face primaria, legea bugetului prevede insa ca decontarea banilor de naveta la profesori sa se faca la fel ca elevi, in limita unor distante, din economii proprii, iar reprezentantii sindicatului cer ca banii de transport sa se faca din buget asigurat de minister.

In prezent judetul Dambovita este unul dintre judetele cu mari probleme. Sunt primarii care nu au mai decontat banii profesorilor pentru transport de 3 ani de zile, printre care localitatile Gura Sutii si Niculesti si totodata scolile au deficit de buget, astfel ca noul an ar putea aduce probleme si cu salariile.

Situatia a fost adusa in discutie si de profesorii care s-au batut pentru un loc de titular mai aproape de casa la examenul din vara pentru a evita problema navetei.

“Suntem în discuţii şi cu inspectoratele, şi cu colegii de la ministerul de Finanţe, dar şi de la Ministerul Fondurilor Europene să vedem în ce măsură putem folosi inclusiv fonduri structurale pentru decontarea navetei elevilor în anii şcolari următori”.

A menţionat ministrul Educaţiei in cea mai recenta declaratie.

 

Reporter: Cătălina Sandu
Imagine: Radu Constantinescu/ Răducu Rădoi

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe