Diabet, boli cardiovasculare, cancer de colon. Sunt doar cateva boli provocate de cel mai indragit aliment al romanilor, painea. Un studiu recent arata ca painea autohtona are in compozitia sa nu mai putin de opt E-uri, marea majoritate a lor fiind substante chimice care sunt folosite in special pentru mentinerea prospetimii. Desi ne face mai mult rau decat bine, painea este in continuare cel mai cautat produs, fiecare roman consuma anual 97 de kilograme de paine, ceea ce ne situeaza pe primul loc in Uniunea Europeana. Miros imbietor, savoare si consistenta, sunt probabil cele mai frumoase amintiri atunci cand vine vorba despre painea facuta la tara, pe vremuri. Astazi, painea moderna, nu mai starneste niciun interes, ajunge in casele noastre dupa un ciclu de fabricaţie foarte scurt si nociv in care toate ingredientele sunt puse laolata pentru satisfacerea consumatorilor. In ciuda aspectului, cat se poate de comercial, alimentul de baza al romanilor, ascunde un amalgam de substante daunatoare sanatatii noastre. Painea a ajuns sa creasca riscul de boli cronice, de obezitate, de boli cardiovasculare, de cancer de colon si diabet de tip II. Mai mult, graul modern este un grau cu potential alergen mult mai ridicat, poate induce intolerante de tipul intolerantei la grau. Totodata,specialistii ne sfatuiesc sa ne uitam cu mare atentie la eticheta painii si sa le evitam pe cele care conţin E-uri, în special cele chimicale.
Ilona Rotaru, Raducu Radoi