PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » PAȘTELE CAILOR! – VIDEO

PAȘTELE CAILOR! – VIDEO

de Andrei Oprescu
23 vizualizări

 

Bulgarii din Targoviste au sarbatorit Pastele Cailor. Cunsocut si sub numele de Tudorita, este un eveniment unic in tara, care are loc in fiecare an in prima sambata din Postul Pastelui. In cartierul Matei Voievod Sarbi din Targoviste, au putut fi admirati cei mai frumosi cai, pregatiti de stapanii lor pentru defilare. Animalele au fost sfintite de preot si toti cei prezenti la sarbatoare au gustat din bunatatile traditionale ale comunitatii bulgare.

El este Zoro, un exemplar superb de trei ani, care a captat rapid privirile tuturor celor care au venit sa ia parte la sarbatoarea bulgarilor din targoviste.

Sarbii s-au intrecut cu animalele lor, care mai de care mai frumoase. Caii au fost sambata in centrul atentiei. Cazacu si Breazu au 7, respectiv 3 ani si pe langa faptul ca sunt doua exemplare superbe, isi ajuta stapanul la toate muncile agricole.

Si tinErii din comunitatea de bulgari sunt atasati de animalele lor. Acest baiat calareste de mic si este mandru de calul sau, Misu, care are 20 de ani. Tanarul lui satapan l-a adus la defilare, dar si la biserica sa fie stropit cu apa sfintita de preot, pentru a fi sanatos tot anul. Tudorita sau pastele Cailor este o sarbatoarea care arata cat de atasati sutn bulgarii de animalele lor.

Tudorita se sarbatoreste din mosi stramosi, spun batrani. In ultimii ani insa, evenimentul se bucura de un succes tot mai mari si reuneste participanti de toate varstele. Printre cei mai tineri bulgari veniti la sarbatoare este Denis. Are numai 4 ani, dar poarta mandru costumul popular pe care i l-a facut bunica lui.

Dupa obiceiul stravechi, in prima sambata din Postul pastelui, de Sfantul Toader, bulgarii isi pregatesc animalele si le aduc la biserica. Aici animalele sunt sfintite, iar femeile impart konceta, caluti din aluat de paine, pentru sanatate.

Tudorita sau Pastele cailor este si o dovada ca traditiile comunitatii bulgare nu pier. Mai mult, sarbii au amenajat si un muzeu, unde obiecte vechi de peste 100 de ani pot fi admirate., printre ele costumele populare sau un razboi de tetut.

Comunitatea bulgariloR din Targoviste numara peste 2500 de membri.

 

ECHIPA: Madalina Zabava / Eugen Bănescu

 

 

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe