PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » PENSIONAŢI, DAR LA CATEDRĂ – VIDEO

PENSIONAŢI, DAR LA CATEDRĂ – VIDEO

de Andrei Oprescu
10 vizualizări

text:

Au ajuns la varsta pensionarii dar nu au parasit locul de la catedra. Peste 120 de profesori damboviteni pensionati predau inca in scolile din judet, in regim de plata cu ora. Asta pentru ca, spun inspectorii scolari, au ramas foarte multe posturi vacante si pensionarii sunt de preferat suplinitorilor necalificati datorita experientei dar si a cunostintelor, multi dintre tinerii care aspira la un loc la catedra nereusind sa treaca de examene nici cu nota 5.  La scoala nr 2 din municipiul Targoviste predau 3 profesori pensionari.

 

Daca in anul scolar 2012-2013, 60 de profesori pensionari se intorceau la catedra pentru a le preda in continuare elevilor, anul acesta numarul lor s-a dublat. Dupa ce si-au dedicate viata pentru a-I educa pe copii, acestia au revenit in salile de curs si dupa ce s-au pensionat. Dascalii pensionari sunt suplinitori si sunt remunerati in regim de plata cu ora.

Cert este ca s-a constatat nevoia de pregatire a profesorilor pensionari la materii importante, materii din care se dau examenele nationale si bacalaureatul si asta pentru ca acestia au experienta si le pot oferi elevilor mai multe cunostinte decat un suplinitor necalificat care nu a reusit nici sa obtina nota de trecere la examenul din vara.

La scoala nr 2  I.Al. Bratescu Voinesti din municipiul Targoviste predau 3 profesori pensionari. Un exemplu este doamna Maria Şişu, profesoara de fizica. Dupa 36 de ani de predare consecutiva, aceasta s-a declarat incantata  sa revina la catedra pentru a-I initia pe elevi in tainele fizicii si ne-a dezvaluit si cateva dintre secretele acestei profesii.

Recunoaste insa ca materia este una destul de dificila si trebuie sa ii atraga pe elevi inca de la inceputul orei si sa le trezeasca interesul. Atat cat va putea, doamna Şişu isi doreste sa ramana printre scolari.

Chiar daca profesorii primesc salarii mizere iar munca nu le este apreciata, dascalii pensionari revin cu drag la catedra.

Reporter: Cătălina Sandu/ Radu Constantinescu

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe