PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ”POTOP” DE PRUNE LA BĂRBULEȚU

”POTOP” DE PRUNE LA BĂRBULEȚU

de Andrei Oprescu
155 vizualizări

An bun pentru cei care au prune, la Bărbulețu, în județul Dâmbovița! Prunii sunt atât de plini, încât crengile s-au rupt din cauza greutății fructelor. Oamenii ”cu un ochi râd, iar cu celălalt plâng”. Se bucură de producția bogată, dar nu au cu cine să culeagă fructele și nici unde să le vândă. Cele mai multe vor ajunge la țuică.
Doamna Luminiţa spune că aşa „potop” de prune a mai fost în urmă cu trei ani. De atunci, nu s-au mai făcut mai deloc, dar în acest an producţia este extrem de bogată. Crengile s-au rupt sub greutatea prunelor, iar oamenii au încercat să le salveze punând proptele. Nici aşa nu au reuşit să evite rupere pomilor.
Pe domnul Costel, în vârstă de 60 de ani, l-am găsit cu motocositoarea în mână, pregătind livada pentru cules.
Cea mai mare problemă la Bărbuleţu este reprezentată de lipsa forţei de muncă, aşa cum se întâmplă în toate zonele unde se lucrează pământul sau unde sunt livezi.
Pomicultorii recurg şi la o soluţie pe care nu au adoptat-o până acum, doar pentru a nu rămâne cu fructele neculese. Îi invită pe cei care vor să se relaxeze, printr-o muncă uşoară la aer curat, la cules.
Deşi a plouat mult şi în zona Bărbuleţu, oamenii spun că şi căldura a fost şi este suficientă pentru ca prunele să fie foarte dulci. Ploaia doar a îngreunat şi mai mult crengile care au cedat.

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe