PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » PREȚUL ALIMENTELOR RIDICĂ SEMNE DE ÎNTREBARE

PREȚUL ALIMENTELOR RIDICĂ SEMNE DE ÎNTREBARE

de Andrei Oprescu
3 vizualizări

 

Prețul alimentelor a sărit în aer în ultima luna, iar autoritățile sunt în alertă și au demarat analize pentru a determina cauzele scumpirilor. Ouăle, laptele și carnea sunt în top, iar românii au simțit din plin schimbarea în propriile buzunare. Ministerul Agriculturii a sesizat deja Consiliul Concurenței, iar ANSVSA, ANPC și ANAF au la dispoziție o săptămână să vină cu un raport pe care să-l prezinte primului-ministru în legătura cu explozia prețurilor.

În urma sesizării făcute de Ministerul Agriculturii, Consiliul Concurenței a demarat o analiză pentru a determina cauzele scumpirii alimentelor în această lună. Potrivit președintelui instituției, printre posibilele cauze ar putea fi și creșterea deficitului bugetar, care duce la majorarea importurilor și pune presiune pe inflație.

Nu este exclusă nici o eventuala intelegere anticoncurențiala între retaileri care ar justifica pe deplin scumpirile din România.

Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului Agriculturii, ANSVSA, ANPC și ANAF s-au întâlnit marți pentru a discuta pe tema posibilelor cauze ale scumpirii alimentelor din ultima perioadă, urmând ca, peste o săptămână, instituțiile să vină cu un raport pe care să-l prezinte primului-ministru.

„Vom vedea în perioada următoare, fiecare pe culoarul lui de competență, care va fi raportul, legat de unde vine această creștere de prețuri și cât de mult este justificată”.

A declarat Bogdan Pandelică, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Și fermierii cer măsuri urgente, în condițiile în care vând la prețuri mici, iar produsul ajunge la cumpărător la prețuri uriașe.

„În ultimele 60 de zile, prețul cărnii de porc a scăzut cu circa 30% la poarta fermei. Astăzi fermierii vând cu 4,9 lei/kg la poarta fermei — cu mari presiuni din partea retailerilor pentru noi scăderi de preț! Pentru sectorul de producție ouă, cererea este foarte mare, dar prețurile au crescut la fermieri cu circa 26%, nu cu 100%”.

Susține Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România. Rezultatele rapoartelor făcute de instituțiile abilitate vor fi gata în câteva săptămâni.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe