PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » “Ravasitul oilor” din nou la Runcu – VIDEO

“Ravasitul oilor” din nou la Runcu – VIDEO

de Andrei Oprescu
29 vizualizări

Reusesc sa pastreze traditia chiar daca, de la an al an, este din ce in ce mai greu. Crescatorii de animale din zona Runcu, a judetului Dambovita, au avut parte si anul acesta de o sarbatoare ce are deja notorietate nationala. Festivalul “Ravasitul oilor”  a adunat laolalta, si in 2013, pe fii satului, ciobanii ce au coborat din munte cu animalele, dar si multi doritori de produse traditionale romanesti, de la branza de burduf si pana la pastrama de oaie.

“Ravasitul oilor” a ajuns deja la cea de-a 22 editie. Dar parca, de la an la an, crescatorii de animale, ce coboara din munte pentru a imparti proprietarilor de animale produsele lactate, adunate peste vara, precum si animalele , sunt din ce in ce mai putini. Primaria din Runcu organizeaza festivalul tocmai in speranta ca producatorii vor reusi sa isi vand mai usor marfa.

“Ravasitul oilor” este nu doar un festival la care  cantecul popular dar si producatorii din zona incearca sa pastreze vie traditia locala. Este si o sansa pe care o au ciobanii de a valorifica produsele, din ce in ce mai putine in fiecare an, asta pentru efectivele de animale s-au redus semnificativ, incepand din 1990 incoace. Crescatorii din zona mai detin doar aproximativ 1200 de oi, fata de 7-8 mii in urma cu 20 de ani.

Festivalul “Ravasitul oilor” si-a asteptat doritorii  de produse traditionale dar si  pe  iubitorii de folclor, timp de doua zile, la sfarsitul acestei saptamani. Desi parca nu mai are anvergura de alta data sarbatoarea a strans laolalta, si anul acesta, multi din locuitorii comunei dar si oameni din tot judetul si chiar din afara acestuia, veniti in special pentru produsele aflate la vanzare, in targul de la Runcu.

 

Echipa: Horia Marin/Loredan Bourosu

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe