PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » RĂVĂŞITUL OILOR LA RUNCU

RĂVĂŞITUL OILOR LA RUNCU

de Andrei Oprescu
80 vizualizări

 

A treia săptămână din luna septembrie este una de sărbătoare pentru ciobani, care se întâlnesc la Răvăşitul Oilor sau la binecunoscuta Transhumanţă. La poalele Leotei, în comuna Runcu se adună zeci de păstori cu cele mai bune bucate tradiţionale, provenite de la oi. Sărbătoarea Răvăşitului Oilor a ajuns la cea de-a 26-a ediţie, la Runcu. Voia bună a fost la tot pasul, s-a mancat bulz şi pastramă, iar ţuica de prună a fost la mare cinste.

După o vară petrecută în Munţii Bucegi, oile au fost coborâte de ciobani spre casă. Ca în fiecare an, păstorii s-au întors cu mai puţine mioare, pentru că şi în acest an, urşii şi lupii au dat atacul la stână de mai multe ori. După măsuratul laptelui şi al brânzei urmează valorificarea produselor.

La mare căutare au fost că întotdeauna brânza de burduf, pastrama dar şi nelipsitul bulz. Bulzul este considerat de mulți o delicatesă, iar secretul stă în primul rând în prepararea mămăligii.

Pentru ciobani, sărbătoarea reprezintă cel mai bun prilej pentru a-şi vinde marfa, pentru că nu au piaţă de desfacere pentru produsele tradiţionale.

La sărbătoarea transhumanţei din Dâmboviţa au luat parte turişti şi localnici deopotrivă, veniţi din toate colţurile judeţului dar şi din împrejurimi, care au venit atat pentru a-si petrece timpul in natura, dar si pentru a cumpara produse romanesti.

Organizatorii spun că prin acest festival speră să atragă cât mai mulţi turişti la Runcu. În cele două zile de sărbătoare la poalele Munţilor Leaota au ajuns în jur de 15 000 de turişti.

În tradiţie, pentru oieri, Răvăşitul Oilor reprezintă sfârşitul anului pastoral şi spun că pentru a păstra această tradiţie au nevoie şi de ajutorul Guvernului, care să le asigure un sprijin în lupta cu produsele de import, mult mai slabe calitativ și de multe ori contrafăcute.

 

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe