PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » RISC MARE DE AVALANȘĂ ÎN BUCEGI ȘI FĂGĂRAȘ

RISC MARE DE AVALANȘĂ ÎN BUCEGI ȘI FĂGĂRAȘ

de Andrei Oprescu
5 vizualizări

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivul Bucegi: RISC MARE de avalanșă, la peste 1800 m, sunt condiții de formare a crustelor subțiri de gheață la suprafața stratului. Peste aceste cruste se va depune un strat consistent de zăpadă proaspătă. Pe vesanții cu expunere nordică și nord-vestică se vor forma plăci de vânt iar pe văi și în locurile adăpostite acumulări însemnate de zăpadă și poate aluneca chiar și la supraîncărcări slabe conducând la avalanșe medii sau mici. Chiar și la supraîncărcări slabe stratul instabil de la suprafață poate aluneca, declanșând avalanșe de dimensiuni medii, în unele cazuri chiar mari, putând fi angrenate și straturile inferioare. La altitudini mai mici de 1800 m stratul s-a umezit și consolidat ușor. Stratul nou depus va fi consistent și în aceste zone, iar temporar precipitațiile vor fi și mixte sporind astfel greutatea și instabilitatea zăpezii proaspete. Un risc crescut îl reprezintă depozitele de zăpadă de pe văi și din zonele adăpostite. Pe pantele suficient de înclinate declanșările de avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii sunt posibile, chiar și la supraîncărcări slabe. Spontan se pot declanşa curgeri sau avalanşe de topire.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivul Făgăraș: RISC MARE de avalanșă, la altitudini mai mari de 1800 m, insolația a determinat umezirea ușoară a stratului la suprafață, iar în cursul serii aici se vor forma cruste subțiri de gheață. Ninsorile abundente prognozate pentru intervalul următor se vor depune peste aceste cruste sporind instabilitatea stratului. Intensificările susținute ale vântului vor mări depozitele de zăpadă din locurile adăpostite și vor forma noi plăci de vânt, mai ales pe versanții cu expunere nordică. În profunzime, se regăsesc plăci de vânt mai vechi, precum și cruste de gheață. La o supraîncărcare slabă stratul instabil de la suprafață poate aluneca, declanșând avalanșe de dimensiuni medii sau mici, în unele cazuri putând fi angrenate și straturile inferioare. Sub 1800 m, insolația și temperaturile pozitive din cursul zilei au determinat umezirea și topirea ușoară a stratului. În cursul zilei de mâine, la altitudini de sub 1500 de metri precipitațiile vor fi temporar și sub formă de lapoviță, în aceste condiții stratul de zăpadă proaspătă care se va depune va fi umed și mai greu. Astfel pe versanţii cu grad mai mare de înclinare, se pot declanşa spontan curgeri sau avalanşe de topire, riscul fiind amplificat chiar și la supraîncărcări slabe.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe