PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ROMÂNIA CU SĂNĂTATEA-N PIONEZE

ROMÂNIA CU SĂNĂTATEA-N PIONEZE

de Andrei Oprescu
10 vizualizări

        Cunoscuta ca fiind o tara ce se confrunta cu adevarate probleme cand vine vorba de  sistemul sanitar, Romania ocupa penultimul loc si intr-un clasament, format din 35 de state europene, in ceea ce priveste calitatea seviciilor de sanatate. Si daca pana acum la alte capitole dominam tari precum Bulgaria sau Albania, cand vine vorba de sanatate suntem depasiti de aceste tari. In acest an, la indicatorii privind serviciile medicale, tara noastra a obtinut mai putin de jumatate din punctele acordate din maximul de 1.000.

In cadrul celui  mai recent studiu ce masoara performantele serviciilor de sanatate din Europa, Romania a obtinut un punctaj de 478 puncte din maxim 1.000, mai jos cu 11 puncte decat in 2012. In schimb cele mai bune servicii medicale sunt cele oferite de Olanda, care se mentine si anul acesta pe primul loc in top, primind 870 de puncte. Olanda este urmata in clasament de Elvaetia, Islanda  Danemarca si Norvegia, tari cu sisteme de sanatate cu performante superioare care se bazeaza pe asigurari.

Clasamentul european este intocmit pe baza a cinci indicatori: drepturile si informarea pacientilor, timpul de asteptare pentru tratament, eficienta sistemului, accesul la servicii de sanatate si la medicamente, indicatori la care Romania lasa de dorit.

Chiar si Bulgaria, Polonia si Letonia se situeaza mai bine decat tara noastra care reuseste sa detoneze Serbia care ocupa ultimul loc, cu 451 de puncte.

Cercetarea comparaiva anuala a sistemelor de sanatate din Europa si este calculata printr-o combinatie de statistici publice, sondaje printre pacienti si cercetari independente efectuate de o companie privata din Suedia.

Ilona Rotaru

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe