PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ȘANSĂ PENTRU COPIII NĂSCUȚI PREMATUR

ȘANSĂ PENTRU COPIII NĂSCUȚI PREMATUR

de Andrei Oprescu
38 vizualizări

La fiecare șase ore un copil mai mic de un an moare în România. Rata mortalității infantile plasează țara noastră pe primul loc în Uniunea Europeană. Trupurile fragile ale copiilor născuți prematur nu reușesc să ducă singure lupta pentru supraviețuire. În fața acestei realități dure, sistemul sanitar românesc este neputincios. În lipsa unor fonduri direcționate spre sănătate, singura speranță o reprezintă ONG-urile. Aparatura donată de Salvați Copiii în maternitățile din țară a salvat până acum mii de vieți, în ultimii șase ani organizația investind în aparatura peste 3 milioane de euro.

Rata mortalității infantile în România a ajuns la 7,3 la mia de copii nascuti vii, principala cauză fiind nașterile premature. Un copil venit pe lume mai devreme de termenul normal are nevoie de îngrijire de specialitate și de o aparatură care să-l ajute în lupta pentru supraviețuire. Din păcate România se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor acestor copii. Deși necesarul ar fi de 600 de locuri în terapia intensivă neonatală, sunt asigurate doar aproximativ 300. Doar 50% dintre nou-născuții prematuri au astfel șansa la viață. La Spitalul Județean din Târgoviște, maternitatea dispune de aparatură învechită și deși este de gradul II asigură îngrijiri până la gradul III cu aparate care au 15 ani vechime. Acestea ar trebui să asigure condițiile pentru prematur.

Pentru a veni în sprijinul copiilor de aici, organizația Salvați Copiii a donat un ventilator de suport respirator de 23.500 de euro.

Din cei 2,074 de copii născuți la Târgoviște în 2016, 234 de micuți au fost născuți prematuri, iar alți 287 au avut nevoie de îngrijiri la terapie intensivă. Cu toate că maternitatea este de grad doi, niciun nou-născut cu probleme grave nu a fost transferat la altă unitate pentru că nu au existat locuri. Conducerea spitalului a solicitat sprijin pentru ridicarea gradului maternității de aici.

Anca Serea, ambasador Salvați Copiii și mămică de cinci ori până acum a vorbit despre importanța dotării corespunzătoare a maternităților și despre lupta cu fenomenul mortalității infantile.

În prezent în România 56% dintre maternitățile de nivel II nu au un ventilator pentru suport respirator, iar 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reaminare.

 

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe