PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ – VIDEO

SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ – VIDEO

de admin
0 vizualizări

Saptamana care urmeaza praznicului Invierii Domnului este una deosebit de importanta pentru crestinii ortodocsi. Cunoscuta in popor sub denumirea de Saptamana Luminata, aceste zile sunt pline de traditii si obiceiuri. Se crede ca portile raiului raman deschise pana in Duminica Tomii, iar zilele de miercuri si vineri sunt cu harti, adica nu se tine post. Credinciosii s-au adunat si in a doua zi dupa Paste, in biserici, la slujba.
Saptamana Luminata mai este cunoscuta in popor drept Saptamana Blajinilor, fiind consacrata mortilor. Se crede ca toti cei care mor in ziua de Paste si in prima saptamana dupa Invierea Domnului, merg direct in rai, pentru ca usile radiului raman deschise. De asemenea, de la Invierea Domnului si pana la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar inchinaciuni. In Saptamana Luminata nu se citeste Psaltirea si nu se fac parastase pentru cei adormiti, slujbele fiind reluate dupa Duminica Tomii.
Si in a doua zi dupa Paste, credinciosii au participat la slujba, s-au rugat si au aprins o lumanare. Miecuri, 23 aprilie, va fi sarbatorit Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, iar in vinerea din Saptamana Luminata, va fi praznuit Izvorul Tamaduirii.

Mădălina Zăbavă
Răducu Rădoi

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe