PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SAPTAMANA LUMINATA

SAPTAMANA LUMINATA

de admin
51 vizualizări

     Prima saptamana dupa Invierea Domnului este numita Saptamana Luminata. Pentru crestinii ortodocsi, este inceputul unei perioade de sarbatoare care se termina dupa cincizeci de zile de la Paste, la Rusalii.

http://www.youtube.com/watch?v=S4pMPpBDYeI

     Saptamana Luminata este o perioada de bucurie pentru crestinitii ortodocsi, bucuria Invierii lui Hristos. In vechime, Botezul era savarsit in noaptea de Pasti. Cei botezati erau numiti „luminati” si purtau haine albe in toata saptamana de dupa Pasti. Sunt persoane care afirma ca de la purtarea hainelor albe, aceasta saptamana a primit numele de Saptamana Luminata. Slujbele se tin cu Usile Imparatesti larg deschise. Astfel, privirea spre altar nu este impiedicata de nimic, simbolizand usa deschisa de la mormantul Mantuitorului, dar si ruperea catapetesmei Templului din Ierusalim in momentul mortii lui Iisus. In Saptamana Luminata, miercuri si vineri sunt zile de harti, ceea ce inseamna ca nu se tine post. De la Invierea Domnului si pana la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar inchinaciuni. In aceasta saptamana nu se fac parastase pentru cei morti.

     Vinerea din Saptamana Luminata este numita Vinerea Izvorului Tamaduirii, cand se obisnuieste sa se savarseasca slujba sfintirii celei mici a apei. Pana la Inaltare, credinciosii ar trebui sa se salute cu urarea „Hristos a Inviat”.

ECHIPA: Madalina Zabava/ Loredan Bourosu

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe