PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ŞCOALĂ REABILITATĂ ÎN MEMORIA LUI ION GHICA

ŞCOALĂ REABILITATĂ ÎN MEMORIA LUI ION GHICA

de Andrei Oprescu
46 vizualizări

Copiii din satul dâmboviţean Ghergani îşi vor aminti mereu de Ion Ghica, mai ales acum, când învaţă într-o şcoală modernă, reabilitată în memoria marelui scriitor şi om de stat român. Vechea şcoală, pe care familia Ghica a înfiinţat-o în anul 1905 în apropierea conacului ce le poartă numele a fost reabilitată şi extinsă, iar arhitectura veche a fost păstrată şi îmbinată cu cea modernă.

Bustul lui Ion Ghica se află la intrare în şcoala la care Nicolae Ghica, fiul marelui scriitor român, a pus prima cărămidă în anul 1905. Dezvelirea acestuia a fost realizată nu doar de edilul localităţii, care a adus contribuţia modernă în reamenajarea instituţiei şcolare, ci şi de descendentele lui Ion Ghica, strănepoata Irina Ghica Cantacuzino şi stră-strănepoata Irina Boulin Ghica, care au susţinut acest proiect de la început, deşi în trecut instituţia de învăţământ s-a dorit a fi dărâmată în nenumărate rânduri.

Şcoala Ion Ghica, din Ghergani, deserveşte 170 de copii de clasele V-VIII, având dotări moderne şi echipamente didactice, săli de clasă spaţioase, sală de sport, precum şi un teren multifuncţional. Noua instituţie şcolară a fost inaugurată în 2016, cu prilejul sărbătoririi a 200 de ani de la naşterea personalităţii marcante a celei de-a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea, Ion Ghica.

Prichindeii sunt cei mai încântaţi de noua şcoală în care vor învăţa de acum înainte. Pentru că beneficiază de toate condiţiile, aceştia promit că notele vor fi din ce în ce mai mari.

Atât în 1989, cât şi în ultimii ani, şcoala din Ghergani, înfiinţată de Nicolae Ghica s-a vrut a fi demolată, însă descendenţii marelui om de stat s-au opus de fiecare dată. Acum prichindeii se pot forma într-un obiectiv învăluit de o parte din istoria României, o şcoală modernă binecuvântată de Arhiepiscopul Târgoviştei.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe