PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SE SCUMPESC ȘI VICIILE -VIDEO

SE SCUMPESC ȘI VICIILE -VIDEO

de admin
12 vizualizări

O noua veste trista pentru fumatori. De luna viitoare tigarile se vor scumpi cu pana la 50 de bani pe pachet, odata cu majorarea accizei totale de la 81,78 euro pe mia de tigarete la 84,37 euro pe mie de tigarete. Astfel, de la intai aprilie pretul mediu al unui pachet de tigari va urca iar romanii vor trebui sa scoata din buzunare nu mai putin de 13,5 lei.

Din aprilie, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern publicat de Ministerul Finantelor, producatorii de tutun vor plati statului o acciza de 84,37 de euro pe mia de tigarete, cu aproape 3 euro mai mare decat in prezent.

Asta inseamna ca cel mai ieftin pachet de tigari va costa 13 lei, iar cel mai scump in jur de 17 lei, totul datorandu-se majorarii accizei. Acciza creste potrivit calendarului stabilit prin codul fiscal si va fi valabila in aceasta forma pana in martie 2015.

Nivelul accizei specifice va fi de 59,77 euro/1.000 tigarete, fata de 56,71 euro/1.000 de tigarete in prezent, iar acciza ad valorem va scadea de la 19% la 18%, in timp ce acciza minima va fi de 81,5 euro/1.000 de tigarete, fata de 79 euro/1.000 de tigarete, cat este in prezent.

„Se observa o scadere a procentului accizei ad valorem (calculata pe baza pretului maxim de vanzare cu amanuntul al fiecarui produs), raportata la pretul de vanzare cu amanuntul si o crestere a nivelului accizei specifice, componenta fixa a accizei totale, ceea ce este in concordanta cu principiul consolidarii fiscale, fapt care asigura un nivel de colectare a veniturilor la buget mai ridicat si fix, indiferent de pret”, se arata in nota de fundamentare a hotaririi de guvern.

Masura are un impact mai mare asupra tigarilor mai ieftine si actioneaza in directia apropierii preturilor spre cele din categoria premium. La inceputul anului, accizele pentru toate produsele au crescut cu 4,77%, intrucat executivul a decis sa aplice rata medie anuala a inflatiei calculata in septembrie peste nivelul de curs din 2012.

In plus, vor creste si costurile de transport odata cu intrarea in vigoare a supraaccizei de 7 eurocenti pe litrul de carburant. Potrivit estimarilor, benzina si motorina se vor scumpi cu circa 40 de bani pe litru, de la 1, lucru care se va reflecta in costul final si la tigarete.

 

 

Ilona Rotaru

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe