PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SFINTII ARHANGHELI MIHAIL SI GAVRIIL – VIDEO

SFINTII ARHANGHELI MIHAIL SI GAVRIIL – VIDEO

de Andrei Oprescu
26 vizualizări

Crestinii ortodocsi ii sarbatoresc astazi pe Sfintii Mihail si Gavriil si pe toti ingerii. Credinciosii s-au adunat in biserici, pentru a lua parte la slujba si pentru a se ruga. Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt cunoscuti ca si conducatori ai cetelor de ingeri si calauze ale sufletelor in drumul acestora spre rai. In popor, se crede ca este mare pacat sa muncesti astazi. Le uram si noi La multi ani tuturor celor care poarta numele Sfintilor Arhangheli.

Ziua de 8 noiembrie a inceput sa fie praznuita ca sarbatoare a ingerilor in Biserica, in veacul al cincilea. Vorbind despre ingeri, Biserica ne invata ca sunt duhuri slujitoare, adica fiinte fara trupuri, slujitori lui Dumnezeu si ocrotitori ai oamenilor. Semnificatia numelui „Mihail” este „puterea lui Dumnezeu”. El este considerat voievodul ostilor ceresti. Poarta sabie de foc si are rolul de a pazi legea lui Dumnezeu. Numele “Gavriil” inseamna “barbat-Dumnezeu”. El este arhanghelul bunelor vestiri. Nu poarta sabie de foc, ci un crin, fiind aducatorul vestilor bune. El este cunoscut credinciosilor ca fiind cel care a adus din cer, pe pamant, Fecioarei Maria, vestea ca Il va naste pe Fiul lui Dumnezeu. Si tot despre Sfantul Gavriil se spune ca a vestit femeilor mironosite Invierea Domnului.

In popor, ziua de 8 noiembrie se mai numeste vara Arhanghelilor”, pentru ca vremea este mai calda in aceasta zi, decat ar trebui. Este mare pacat sa lucrezi, iar cel care nu respecta sarbatoarea, se crede ca se va chinui mult cand va muri. In sambata care precede aceasta sarbatoare, se celebreaza Mosii de toamna. Oamenii fac praznice pentru cei adormiti. In folclorul romanesc, oamenii spun ca Arhanghelul Mihail poarta, uneori, cheile raiului si vegheaza la capul bolnavilor, daca acestora le este sortit sa moara sau la picioarele lor, daca le este sortit sa traiasca.

Peste 1,3 milioane de romani isi sarbatoresc, pe 8 noiembrie, onomastica.

 

ECHIPA: Madalina Zabava / Ciprian Rusa

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe