PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ȘI MÂNCATUL ARE REGULI – VIDEO

ȘI MÂNCATUL ARE REGULI – VIDEO

de admin
6 vizualizări

Obezitatea si anorexia sunt doua dintre problemele generate de un stil de viata dezechilibrat, care afecteaza milioane de oameni la nivel global. Desi factorii care duc la astfel de situatii sunt multiplii, dezinformarea si lipsa unei minime discipline alimentare joaca un rol cheie in dezvoltarea unor afectiuni de acest tip care, de cele mai multe ori, afecteaza iremediabil sanatatea si calitatea vietii.
Organismul fiecaruia dintre noi are nevoie de toate grupele de nutrienti: carbohidrati, proteine si grasimi. Eliminarea anumitor nutrienti din alimentatie sau, dimpotriva, consumul in exces al altor nutrienti poate duce la dezechilibre la nivelul organismului si chiar la afectiuni manifeste, cum sunt bolile cardiovasculare. Spre exemplu, afectiunile inimii, care, de multe ori, sunt legate de stilul de viata, reprezinta in acest moment principala cauza de mortalitate la nivel global. Organizatia Mondiala a Sanatatii, una dintre cele mai prestigioase institutii de sanatate la nivel international, recomanda ca din aportul caloric total, 15% sa fie proteine, 55% glucide si 30% grasimi.
Carnea grasa de porc si de oaie, lactatele grase in general, dulciurile rafinate sunt surse de grasimi saturate si trans pe care ar trebui sa le consumam cu moderatie.
Specialistii sustin ca majoritatea persoanelor mananca, in mod curent, cantitati suficiente din aceste alimente nesanatoase, asa ca ar fi util sa le acordam o atentie sporita, atunci cand ne planificam meniurile. Putem introduce grasimile in alimentatie in fiecare zi in mod diferit. Astfel, intr-o zi putem prepara sandvisurile de la micul dejun cu margarina. Pentru a varia, la pranz, in loc de friptura de porc putem alege un gratar de peste, sau in salata putem adauga cateva lingurite de ulei de masline.
Glucidele, pricipalele surse de energetie folosite de organism, sunt de doua categorii: cele simple,care se gasesc in miere de albine, siropuri, dulciuri si fructe si cele complexe care se gasesc in cereale si legume . Desi ambele categorii ar trebui sa se regaseasca in meniu, tendinta este de a consuma in exces produse dulci ,glucide simple, asa ca ne-ar ajuta sa fim atenti si sa introducem in alimentatie glucidele complexe.
Alimentatia exchilibrata pare sa fie cheia pentru o viata sanatoasa, insa, specialistii sustin ca mai sunt si multe alte lucruri de care trebuie sa tinem cont. Despre, toate acestea aflati sambata dimineata de la 10:30 din emisiunea Arome-n Bucatarie.

Ilona Rotaru
Eduard Găiseanu

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe