PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ȘOMERII PESTE 45 DE ANI SE ANGAJEAZĂ GREU

ȘOMERII PESTE 45 DE ANI SE ANGAJEAZĂ GREU

de Andrei Oprescu
120 vizualizări

Deși oferte există pentru toate categoriile profesionale, mulți șomeri din România întâmpină piedici atunci când merg să-și depună CV-ul. Este cazul celor care au trecut de 45 de ani, și-au pierdut locul de muncă și vor să se angajeze din nou. În Dâmbovița, cei mai mulți provin din fostele fabrici și uzine care s-au închis sau care și-au redus activitatea. De la Combinatul de Oțeluri Speciale din Târgoviște au fost trimiși acasă sute de oameni numai în ultimii ani. Deși au o pregătire și experiență de zeci de ani în spate, puțini reușesc să se mai angajeze rapid. Potrivit unui sondaj realizat de platforma de anunțuri de angajare EJOBS, 64% dintre participanţii la studiu consideră vârsta un impediment atunci când îşi caută un job nou. Următoarele obstacole pe care candidaţii de peste 45 de ani spun că le întâmpină la angajare sunt faptul că au prea multă experienţă, aşteptările salariale ridicate şi lipsa de oportunităţi profesionale în domeniul pentru care sunt pregătiţi. În plus, peste 59% dintre angajaţii de peste 45 de ani consideră că, deşi sunt suficiente joburi pentru segmentul de vârstă din care fac parte, sunt preferaţi tinerii. Aproape 20% cred că nu sunt suficiente posturi libere pentru ei, în timp ce 14% sunt de părere că oferta de joburi nu se suprapune pe domeniul lor de pregătire.

PIEDICI LA ANGAJARE LA PESTE 45 DE ANI

sursa: sondaj Ejobs

– discriminare pe criterii de vârstă

-au prea multă experienţă

-aşteptările salariale ridicate

-lipsa de oportunităţi profesionale în domeniul pentru care sunt pregătiţi

Fiind întrebaţi ce compromisuri ar fi dispuşi să facă pentru un loc de muncă, peste 45,3% au spus că ar face o reconversie profesională, 16,5% ar accepta un salariu mai mic decât cel actual, 8,4% s-ar muta în altă ţară, 7% s-ar reloca în alt oraş şi tot atâţia ar fi dispuşi să înveţe să lucreze pe calculator. Pe de altă parte, 15,8% dintre respondenţi nu ar accepta să facă niciun fel de compromis.

COMPROMISURI PROFESIONAL LA 45+

sursa: sondaj Ejobs

45,3% – reconversie profesională

16,5% -ar accepta un salariu mai mic decât cel actual

8,4% -s-ar muta în altă ţară

7%- s-ar reloca în alt oraş

15,8% -nu ar accepta să facă niciun fel de compromis

Sondajul a fost realizat în perioada 26 iulie – 10 august, pe un eşantion de 1.276 de specialişti/salariaţi cu studii superioare, manageri, muncitori, şomeri, casnici şi patroni/asociaţi care fac parte din categoria de vârstă 45+.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe