PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SPITALELE DE STAT PIERD TEREN – VIDEO

SPITALELE DE STAT PIERD TEREN – VIDEO

de admin
3 vizualizări

In Romania, sistemul medical privat castiga tot mai mult teren in fata celui de stat. Cel putin asta arata statisticile cand vine vorba de profit. Incasarile clinicilor si spitalelor private romanesti au crescut, in ultimul an, cu 10 procente si au ajuns la aproape 600 milioane de euro. Insa, din aceasta suma incasata de unitatile din sitemul medical privat, mai bine de jumatate sunt tretamente decontate de stat. Un mare dezavantaj pentru sistemul privat.
Pe langa faptul ca decontarile se fac greu, acum, Casa Nationala de Sanatate le cere clinicilor private sa practice tarifele impuse in spitalele de stat. In cazul in care, spitalele si clinicile private iau decizia de desface contractele cu CNAS pentru ca cele mai multe nu sunt de acord cu aceasta masura, intregul sistem va inregistra incasari mult prea mici. Si asta in conditiile in care nivelul afacerilor din ultimul an nu a fost la fel de ridicat ca in anii trecuti. In prezent, aproximativ 20 % dintre romani prefera sa mearga in clinicile private sa isi faca investigatii sau sa se trateze. Iar asta inseamna ca unul din cinci romani renunta la spitatlele de stat. Finantistii estimeaza ca, in acest an, cifra de afaceri a clinicilor in sistem privat va atinge 50% din bugetul Ministerului Sanatatii.
Exodul pacientilor este tot mai vizibil in statistici. Unele clinici au inregistrat de la inceputul anului chiar si un numar de 4.000 de pacienti, comparativ cu anul trecut cand inregistrile au fost la jumatate. Motivele pentru care pacinetii opteza pentru astfel de unitati medicale este lesne de inteles. Cei mai multi cauta siguranta, un loc in care medicamentele sa existe in orice moment, unde serviciile si personalul sa fie la dispozitia celui suferind. In alta ordine de ideii, si medicii sunt la acest moment mai atrasi de sistemul privat. Conditiile in care isi pot face meseria ii determina pe acestia sa renunte la spitalele de stat. Clinicile si spitalele au si strategii prin care sa atraga romanii. Pentru unele investigatii, pacientii care vin la privat sunt scutiti de plata. Asta si pentru ca unele clinici au contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate.

Ilona Rotaru
Ciprian Rusa

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe