PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » TOT MAI PUŢINI ROMÂNI ÎN ROMÂNIA

TOT MAI PUŢINI ROMÂNI ÎN ROMÂNIA

de Mditv
10 vizualizări

Una dintre cele mai arzătoare probleme ale poporului român este migraţia cetăţenilor, către ţările mai bine dezvoltate. În regiunea Muntenia-Sud, primul loc pe lista migraţiei este judeţul Teleorman, iar localitatea cu cel mai mare număr de locuitori plecaţi, fie în străinătate, fie în alte judeţe, este comuna dâmboviţeana Dărmăneşti. Motivele pentru care românii aleg să trăiască departe de familie sunt diverse, însă lipsa locurilor de muncă îi face pe cei mai mulţi să aleagă drumul străinătăţii.

Cele mai mari probleme în ceea ce priveşte migraţia populaţiei se înregistrează în judeţul Teleorman, unde 22 de localităţi şi două municipii au pierdut populaţie în proporţie de 30-40%, între anii 1991-2012.

În Teleorman, migraţia populaţiei este o problemă generală, spre deosebire de judeţul Dâmboviţa, unde o singură localitate se confruntă cu acest fenomen de scădere a numărului de locuitori, depăşind pragul de 30%. Vorbim despre comuna Dărmăneşti, unde procentul de migraţie este de 45,2%.

Doamna Ana a rămas singură în Dărmăneşti, după ce fiul său a decis să urmeze drumul străinătăţii.

La polul opus, în judeţul Dâmboviţa, este comuna Băleni unde rata migraţiei este foarte mică, raportată la cei 8 500 de locuitori. Aici tinerii duc mai departe obiceiurile părinţilor, ocupându-se de agricultură.

În judeţul Prahova sunt cinci localităţi în care rata migraţiei depăşeşte 30%: Jugureni, Ladoş, Tătaru, Salcia şi Ariceştii Zeletin. În schimb, în comuna Filipeştii de Pădure oamenii preferă să rămână acasă. Numărul mare al investitorilor din zonă, care oferă locuri de muncă nu scade prea mult numărul populaţiei, care depăşeşte pragul de 10 600 de locuitori.

Nu doar migraţia este o problemă în societatea contemporană, ci şi îmbătrânirea populaţiei. În ultimii ani, bătrânii sunt cei care rămân singuri în satele uitate de civilaţie, tinerii alegând să plece peste hotare pentru un trai mai bun, punând cariera chiar mai presus de familie.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe