PRIMA PAGINĂ » Utile » ARGES » VAL DE ELIBERĂRI DIN ÎNCHISORI

VAL DE ELIBERĂRI DIN ÎNCHISORI

de Andrei Oprescu
15 vizualizări

Legea prin care deținuții încarcerați în condiții inumane beneficiază de zile reduse din pedeapsă a intrat în vigoare. Astfel va trebui făcut rapid istoricul fiecărui deținut și a condițiilor în care a fost închis, pentru a se putea calcula zilele care vor fi reduse din pedeapsă. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că proiectul de modificare a legilor justiției a fost finalizat, prioritară devenind îndeplinirea cerințelor din hotărârea pilot a Curții Europene pentru Drepturile Omului  privind condițiile din penitenciare.

Ministrul a mai precizat că tot joi au loc primele eliberări, dar nu a spus câți deținuți și de unde vor fi eliberați. Potrivit legii,  la calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie și executarea pedepsei în condiții necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se considera executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată. Specialiștii în domeniu spun că se va crea un haos.

Potrivit legii, se consideră condiții necorespunzătoare:

– prezența gândacilor, șoarecilor, puricilor;

-lipsa dotărilor și a produselor igienico-sanitare minime;

-calitatea proastă a hranei;

-lipsa apei calde curente;

– lipsa accesului la activități în aer liber.

O altă problemă semnalată de specialiști este cea a faptului că în lege nu se fac distincții între infracțiunile săvârșite și se aplică tuturor deținuților indiferent de condamnare.

Tudorel Toader a spus că există în lucru și o lege care prevede că o parte a pedepsei cu închisoarea – sau toată pedeapsa – poate fi executată cu supraveghere electronică. Și această prevedere a ridicat semne de întrebare, întrucât specialiștii spun că nu vor exista fonduri și nici nu avem o viziune clară asupra aplicării acestei măsuri.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe