PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » „VREM SĂ TRĂIM!” – VIDEO

„VREM SĂ TRĂIM!” – VIDEO

de admin
6 vizualizări

Pacientii cu tuberculoza din Romania sunt in numar foarte mare, defavorizati, stigmatizati si aproape condamnati la moarte, fara ca societatea sa cunoasca macar faptul ca ei exista. Un raport, lansat joi, aduce in atentia autoritatilor faptul ca experienta diagnosticului de tuberculoza, din tara, precum si managementul bolii si al comorbiditatilor sunt greu de suportat, iar punerea diagnosticului nu este insotita intotdeauna de informatii pe intelesul pacientilor, despre cauze, boala si exigentele tratamentului.
In tara nostra, aceasta boala ucide anual 1.200 de persoane si atinge alte 15.000 pe an, majoritate din randul populatiei tinere si active. Romania este tara din Uniunea Europeana cu cel mai mare numar de cazuri de tuberculoza, bolnavi care primesc insa diagnosticul tarziu, nu au acces la aparatura si tratamente de ultima generatie si nici nu beneficiaza de masuri de protectie sociala. La fel de grav este fatul ca alte milioane de oameni expusi la boala risca sa o dezvolte fara a sti cum ar putea preveni acest lucru.
Asociatia pentru Sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza Multidrog Rezistenta din Romania si Fundatia Romanian Angel Appeal au realizat, in prima parte a acestui an, o cartografiere a nevoilor pacientilor cu tuberculoza din Romania, printr-un studiu care a analizat punctele de vedere ale pacientilor, familiilor acestora si personalului medical. Studiul a constat in organizarea a 8 focus grupuri in mai multe spitale din tara printre care s-au numarat si unitatile medicale de la Moroieni, Targoviste si Ploiesti, la care au participat pacienti cu tuberculoza si tuberculoza multidrog rezistenta.
Cercetarile calitative si cantitative efectuate in prima parte a acestui an in randul pacientilor cu TB arata ca diagnosticarea corecta si rapida, inrolarea intr-o schema de tratament completa, cu medicamente antituberculoase de calitate, dublata de aport nutritiv adecvat si suport psihologic, asistenta pentru reinsertia profesionala si masuri pentru reducerea stigmei, sunt cele mai acute nevoi ale bolnavilor de tuberculoza din Romania. De modul in care se raspunde acestor nevoi depind abordarea corecta a bolii, aderenta la tratament, succesul interventiei si reintegrarea socio-profesionala a pacientilor.
De asemenea, o mai buna informare a publicului cu privire la tuberculoza ar determina scaderea impactului bolii in populatia generala dar si prezentarea timpurie la medic a potentialului pacient si sansa diagnosticarii si inceperii cat mai din vreme a tratamentului.
Tuberculoza este o boala care se vindeca numai in conditiile in care se urmeaza cu consecventa tratamentul medicamentos si un regim de hrana si viata adecvat. Netratata corespunzator, tuberculoza cauzeaza decesul. Raportul va contribui la elaborarea unei propuneri de act normativ privind controlul tuberculozei in România, care va fi inaintata factorilor de decizie pana in luna septembrie 2014.

Ilona Rotaru
Ciprin Rusa

http://youtu.be/QbzDB51N7iw

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe