PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » DRAMA HEMOFILICILOR – VIDEO

DRAMA HEMOFILICILOR – VIDEO

de admin
2 vizualizări

Fara medici care sa ii trateze si fara buget tot mai multi bolnavii de hemofilie pierd lupta cu viata! Hemofilia este o boala hemoragica incurabila care se transmite ereditar si dureaza toata viata si în care este impiedicata coagularea sangelui. Romania este singura tara din Uniunea Europeana in care acesti pacienti nu primesc tratamentul corespunzator, bugetul fiind insuficient. Potrivit declaratiilor facute de Ministrul Sanatatii in 17 judete din Romania, printre care si Dambovita nu exista medic hematolog.
În România, sunt înregistraţi în evidenţele specialiştilor aproximativ 2.000 de pacienţi cu hemofilie. Hemofilia este o boală rară ce afectează bărbaţii şi care se manifestă printr-o tulburare a coagulării sângelui. Boala apare în primii ani de viaţă, şi devine vizibilă prin hemoragii interne la nivelul articulaţiilor. Daca beneficiaza de un tratament correct, rapid si in cantitatea suficienta hemofilicii au sansa de a trai o viata normala. Tratamentul pacienţilor cu hemofilie constă în administrarea unui factor de coagulare. Din pacate insa bugetul acordat anual de stat pentru acesti bolnavi este redus. Pe data de 14 aprilie, Ministrul Sanatatii, Nicola Banicioiu a declarant ca Bugetul pentru Programul naţional de hemofilie şi talasemie va crește cu 40% în 2014 faţă de anul trecut. Dar acest lucru încă nu se vede. Recent acesta a mai facut o noua declaratie care trage un semnal de alarma.
“Situaţia medicilor hematologi, din noiembrie 2013, arată că în România mai existau 172 de medici hematologi, dintre care 85 în Bucureşti. Avem 17 judeţe cu zero medici hematologi şi avem 14 judeţe cu un singur medic hematolog. În aceste condiţii, trebuie să ne gândim că avem o problemă, avem o problemă legată de migraţia medicilor, pentru că acum doi ani aveam înscrişi în Colegiu 260 de medici hematologi”.

Reporter: Cătălina Sandu
Imagine: Ciprian Rusa

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe