PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » COLUMBOFILIA…ÎNTRE PASIUNE ȘI PERFORMANȚĂ – VIDEO

COLUMBOFILIA…ÎNTRE PASIUNE ȘI PERFORMANȚĂ – VIDEO

de admin
101 vizualizări

O pasiune frumoasa, dar si grea, interesanta dar si costisitoare, si pe cat de veche este considerata de unii, fiind de obicei mostenita din generatie in generatie, pe atat de angrenata in tot ceea ce inseamna nou. Columbofilia castiga din ce in ce mai multi adepti. Judetele din sudul Munteniei concentreaza cei mai multi crescatori din intreaga tara, iar Dambovita este a doua putere columbofila din Romania potrivit profesionistilor din domeniu. Dincolo de hobby, cresterea porumbeilor este un sport si ca orice sport are regulile lui. Astfel ca in marile competitii nu pot ajunge decat cei mai buni. Care sunt riscurile, ce strategii au crescatorii, dar si ce satisfactii aduce acest domeniu, aflati in materialul urmator!
Marius Andrei din localitatea damboviteana Vulcana Pandele a ales sa fie devotat columbofiliei. Initial crescatorul a pornit de la o singura pereche de porumbei in copilarie, si ceea ce atunci parea o joaca, mai tarziu a devenit o pasiune la care nu mai poate renunta. Acum are impreuna cu alti doi prieteni peste o mie de porumbei.
Avand in vedere faptul ca porumbeii pe care ii creste sunt pentru concursuri, intreaga activitate se rezuma la un singur cuvant: disciplina.
Pentru ca multi au evoluat deja de la pasiune la afacere, in activitatile organizate intre crescatoriile de porumbei, fiecare incearca sa fie cat mai bun, iar competitivitatea este mare. Domnul Marius spune insa cu mandrie ca zona Dambovitei este printre cele fruntase.
Pasionatii asociaza sportul columbofil cu atletismul. La fel si in cazul sportivilor si porumbeii au de trecut probe de distanta, viteza si in final se distind cei mai buni. Acestia sunt organizati in functie de categoriile pentru care sunt pregatiti. In gospodaria casei parintesti, alaturi de partenerii sai, columbofilul a construit un ansamblu de voliere care adapostesc cele peste 1000 de pasari.
Femelele sunt tinute separat, pe odihnitori spun columbofilii, dar separarea lor de masculi este una strategica.
Chiar daca investitia este destul de mare in cazul crescatorilor cu foarte multi porumbei, premiile obtinute in cadrul campionatelor si concursurilor sunt mai mult simbolice, diplome si cupe, medalii si trofee.Mai multe despre aceasta pasiune care in timp s-a transformat in industrie aflati duminica intr-o noua editie a emisiunii Jurnal de calatorie, incepand cu ora 19:30.

Reporter: Cătălina Sandu
Imagine: Răducu Rădoi

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe