PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » 3000 EURO PENTRU PRODUCĂTORII DE TOMATE

3000 EURO PENTRU PRODUCĂTORII DE TOMATE

de Andrei Oprescu
14 vizualizări

Și în 2019 producătorii de tomate vor beneficia de sprijin de la stat. Este vorba despre suma de 3000 de euro pentru fiecare beneficiar, iar 20 martie este data limită până la care se pot face înscrierile pentru prima etapă. Anul trecut 295 de producători din Dâmbovița au primit sprijin prin schema de ajutor de minimis. Cei mai mulți dintre aceștia au fost din Băleni.
Producția de tomate din România a fost resuscitată de câțiva ani prin intermediul ajutorului de minimis pentru producătorii de roșii în spații protejate. Și în 2019 programul va continua, valoarea ajutorului fiind la fel ca și anul trecut de 3000 de euro pe an de beneficiar.
Pentru a fi eligibili la aplicarea schemei, producătorii trebuie să îndeplinească mai multe criterii:

  • să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minim 1000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator inscripționată “Program susținere tomate, 2019“ și să menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării
  • să obțină o producție de minim 2 kg tomate/mp;
  • să fie înregistrați în evidenţele Registrului agricol
  • să facă dovada producției
    În județul Dâmbovița 2017 s-au înscris în program doar 67 de producători, iar în 2018 numărul lor a crescut la 295 de producători. 46 dintre producători au fost din comuna Băleni, principalul bazin legumicol al judeţului Dâmboviţa. Programul a fost accesat însă și de producători din Dobra, Corbii Mari, Petreşti, Glodeni, Cornăţelu, Ulieşti sau Tărtăşeşti. Aceștia soți din Băleni au avut un an bun în 2018. În vară culegeau roadele din solarii. În urmă cu câțiva ani fiul lor, Dumitru, a obținut fonduri prin programul dedicat tinerilor fermieri. A investit în solarii, sisteme de irigație și dotări moderne, dar și în soiuri și substanțe pentru înlăturarea dăunătorilor.
    Documentele justificative pentru programul tomate din 2019, respectiv bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare, care să ateste comercializarea producției de tomate obținute din spațiile protejate se depun la Direcțiile pentru Agricultură Județene până la data de 27 decembrie 2019, inclusiv.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe