Cei mai multi angajati au avut parte de o adevarata minicavanta de Ziua Internationala a Muncii. Cei mai norocosi au fost bugetarii, care nu vin la munca nici pe data de 2 mai. Unitatile de invatamant sunt si ele inchise pentru doua zile. Ziua libera de 2 mai va trebui insa recuperata. Mai putini norocosi au fost cei care lucreaza in domenii unde activitatea nu poate fi intrerupta. Ei sunt cei care au sarbatorit Ziua Muncii, la serviciu. Atentie insa, in aceste cazuri angajatii trebuie recompensati cu timp liber sau bani mai multi, in caz contrar patronii riscand amenzi usturatoare.
In timp ce bugetarii au parte de o vacanta prelungita de 1 mai, multi angajati din domeniul privat au sarbatorit 1 mai prin munca. Dee xemplu, statiile taxi din Targoviste au fost pline de 1 mai. Taximetristii nu se asteptau sa aiba clienti record, dar spun ca si daca stau acasa nu castiga niciun ban.
Tot prin munca au sarbatorit si angajatii din domeniul alimentar. Restaurantele de exemplu au pregatit oferte speciale pentru a-si atrage clientii de 1 mai, iar pe angajati i-au trimis dis de dimineata la cumparaturi, astfel incat meniurile sa fie imbelsugate.
Politistii, jandarmii, pompierii si medicii sunt alte categorii care nu si-au permis sa isi ia liber de Ziua Muncii. Potrivit legislatiei, in domeniile unde activitatea nu poate fi intrerupta, angajatii vin la serviciu si in zilele de sarbatori legale, dar trebuie recompensati cu timp liber corespunzator sau un spor de 100% la salariul de baza. Patronii care nu respecta legea risca amenzi usturatoare, intre 5.000 si 1.000 de lei. Prevederea nu se aplica insa in cazul angajatilor care sunt obligati prin contracte colective de munca sa vina la serviciu si de sarbatori legale.
Mădălina Zăbavă
Ciprian Rusa