PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » CELE MAI CĂUTATE MESERII – VIDEO

CELE MAI CĂUTATE MESERII – VIDEO

de admin
5 vizualizări

Ziua muncii ne duce cu gandul la meseriile pe care le practica romanii. Tara noastra poate fi considerata tara profesorilor, a vanzatorilor si a muncitorilor in constructii. Cu toate ca au salarii mai mici de 1.500 de lei, cei mai multi romani lucreaza in invatamant, in scoli generale si licee. Cifra se mareste daca ii luam in calcul si pe angajatii din alte sectoare ale sistemului de educatie, cum ar fi invatamantul superior.
Statul poate fi considerat un angajator important, avand in vedere ca in jur de 30% din forta de munca din randul celor mai cautate 25 de domenii este platita de la bugetul de stat. Peste 230.000 de persoane lucreaza in invatamant la ora actuala, iar cei mai multi se afla in scolile generale si licee. Pe locul al doilea al clasamentului ii regasim pe romanii care lucreaza ca vanzatori. In total peste 229.000 de persoane lucrau la finele anului trecut in comertul din magazine. A treia pozitie in clasament este ocupata de romanii care executa lucrari in constructie. In total peste 176.000 de persoane au o astfel de ocupatie in tara noastra. Numarul lor este totusi in scadere fata de 2012 cu cateva mii de persoane.
Un loc important in privinta locurilor de munca ocupate de romani il ocupa asistenta spitaliceasca. Peste 170.000 de medici si asistente activeaza in acest domeniu. Lor li se adauga peste 111.000 de functionari publici din administratia generala. Dintre aceste meserii exista cateva profesii unde un salarialt este platit cu un salariu decent.
Angajatii care au astfel de ocupatii castiga un salariu net cuprins intre 2.496 de lei si 3.690 de lei, cu peste 54% mai mare decat salariul mediu net inregistrat la nivel national.

Valentin Popescu
Radu Constantinescu

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe