Vom stii ce mancam si de ce alimente sa ne ferim! Din luna decembrie a acestui an si in Romania se aplica regulamentul european referitor la informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare. Noile reguli pun accent pe sanatatea consumatorilor si le ofera posibilitatea de a alege sa cumpere un produs in cunostinta de cauza.
Unii dintre retaileri au început deja să facă presiuni către producători pentru a schimba etichetele.
Noile etichete trebuie sa contina:
– denumirea produsului alimentar;
– lista ingredientelor;
– orice ingredient sau adjuvant tehnologic sau provenit dintr-o substanță sau dintr-un produs care provoacă alergii sau intoleranță;
– cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingrediente;
– cantitatea netă de produs alimentar;
– data durabilității minimale sau data limită de consum;
– condițiile speciale de păstrare și/sau condițiile de utilizare;
-numele sau denumirea comercială și adresa operatorului din sectorul alimentar menționat
– țara de origine sau locul de proveniență
– instrucțiuni de utilizare;
– pentru băuturile care conțin mai mult de 1,2 % de alcool în volum, concentrația alcoolică dobândită;
– o declarație nutrițională.
Etichetarea nutrițională obligatorie trebuie să includă inclusiv toate informațiile următoare, precum și cantitatea nutrienților sau a altor substanțe pentru care au fost efectuate mențiuni nutriționale sau de sănătate: valoarea energetică și cantitatea de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, zaharuri, proteine și sare. Valoarea energetică trebuie exprimată atât în kilojouli, cât și în kilocalorii.
Reporter: Cătălina Sandu
Imagine: Răducu Rădoi
https://www.youtube.com/watch?v=Bn0Ax4accWs