In timp ce unii se zbat o viata intreaga si muncesc din greu pentru a-si asigura un trei decent la batranete si se aleg in final cu o pensie de mizerie, altii profita din plin de avantajele aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Este vorba despre romanii care muncesc legal in strainatate si isi rotunjesc substantial pensiile, in urma contributiei la sistemele sociale din tarile respective.
O pensie de 350 de lei dupa 31 de ani de munca atat primeste aceasta femeie de la stat. Si este doar unul dintre cazurile de batrani care au parte de o batranete chinuita, prezentate de reporterii MDITV. Si acesti doi soti spun ca pensia nu le ajunge nici macar pentru medicamente.
Oamenii se plang ca nu s-au ales cu nimic dupa o viata de munca. In Romania cei mai multi pensionari sunt nevoiti sa se descurce cu doar 350 de lei cat este pensia minima sociala. Sunt insa si cazuri fericite. Românii care au muncit legal in strainatate si au contribuit la sistemele sociale din tarile respective pot primi pensie internationala . Începând din anul 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, angajaţii români din străinătate pot beneficia de această pensie comunitară, cu condiţia să aibă cel puţini cinci ani lucraţi într-o anumită ţară. Pensia internationala se acordă pe lângă cea oferită de statul român pentru anii munciţi în ţară. Si astfel pensionarii pot ajunge si pana la 1000 de euro pe luna. La sfarsitul lunii martie, in evidentele Casei de Pensii Dâmbovița figurau 95 de pensii comunitare, pentru cetățeni care au lucrat în țări ale Uniunii Europene. Persoanele interesate pot solicita obţinerea drepturilor de pensie potrivit legislaţiilor în vigoare ale statelor membre în care au desfăşurat activităţi profesionale, iar vârstele de pensionare sunt, de regulă, diferite de la un stat la altul. (pe ecran cu rosu 350 de lei pensie minimă atunci cand se aude pe off si scris tot cu rosu pensie comunitară pana la 1000 euro tot cand se aude)
Reporter: Cătălina Sandu
Imagine: Răducu Rădoi
http://youtu.be/_0OWGS1ZsPA