PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ÎNCEPE REFORMA MULT AȘTEPTATĂ – VIDEO

ÎNCEPE REFORMA MULT AȘTEPTATĂ – VIDEO

de admin
5 vizualizări

Pachetul de servicii medicale de baza a intrat in vigoare incepand cu 1 iunie. Gandit ca o minirevolutie intr-un sistem cheltuitor si ineficient de care se plange toata lumea acesta ar fi trebuit sa ajute mai ales pacietii, insa lucrurile nu par sa se smplifice. Policlinicile si spitalele vor duce in continuare lipsa banilor, ba mai mult de acum bolnavii vor fi nevoiti sa astepte pe la usile medicilor. Ministerul Sanatatii a introdus listele de asteptare atat la consultatiile medicilor de familie cat si la policlinici si spitale. Potrivit noului pachet consultatiile si analizele vor fi efectuate cu masura, in limita plafoanelor alocate.
Marea reforma din sanatate, de la 1 iunie, nu este in realitate atat de mare pe cat se asteptau majoritatea romanilor. In continuare, piatra de temelie a sistemului ramane medicul de familie fiind urmat de ambulatoriul de specialitate sau de policlinici si de spital. De acum insa, medicului de familie ii revine sarcina de a face consultatii preventive pentru toti romanii care nu au neaparat probleme de sanatate. Copiii cu varsta pana intr-un an si jumatate vor beneficia de noua consultatii. O vizita la medic odata la trei ani vor face si persoanele care au intre 18 si 39 de ani, iar cei care au peste 39 de ani vor trece pragul cabinetului o data pe an.
Insa, noul pachet nu le mai da voie medicilor de familie sa monitorizeze pacientii cu diabet sau sa prescrie medicamente pentru persoanele cu afectiuni psihice. Prin aceasta masura autoritatile vor sa incurajeze tratamentul in pliclinici, unde costurile sunt mai mici. Dar, cu aceasat decizie, Ministerul Sanatatii creeaza, oficial, listele de asteptare. Astfel, un pacient care se prezinta cu afectiuni grave poate fi consultat de medicul de specialitate in maximum 7 zile, insa daca boala nu prezinta ris de agravare aceasta poate sta in asteprtare chiar si o jumatate de an.
Cand vine vorba de spitale, oficialii din Sanatate vor sa reduca vizibil numarul de internari. Asa ca va exista o lista de afectiuni pentru care pacientii nu vor putea fi tinuti in spitale mai mult de 12 ore. Hepatitele, avorturile, sirozele sunt doar o parte dintre problemele care nu vor mai necesita internare. La noul pachet de servicii medicale s-a lucrat mult, mai bine de un an si jumatate si a fost nevoie chiar de doi ministrii ca sa poata intra in vigoare.
De lucru se pare ca au si cei care lucreaza de mai bine de 6 ani la reactualizarea medicamentelor gratuite si compensate. Teoretic,de la 1 aprilie, romanii bolnavi ar fi trebuit sa aiba acces la noi tratamente, practic, insa, termenul a fost din nou amanat pentru luna octombrie.

Ilona Rotaru

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe