PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » MĂSURATUL LAPTELUI – VIDEO

MĂSURATUL LAPTELUI – VIDEO

de admin
5 vizualizări

Un obicei vechi de când lumea se desfășuară anual în Muntenia. Cu ocazia sărbatoririi Sfinților Petru și Pavel la stânele din Carpați are loc „Măsurătoarea laptelui”, obicei românesc prin care se stabileste răsplata pentru pastorii și ciobanii care au grijă de animalele duse la păscut. În funcție de cantitatea de lapte rezultată în urma mulgerii din această zi sunt calculate și cantitățile de produse pe care proprietarii le vor primi la sfârșitul verii.

În munții Bucegi, stânele se formează de obicei la jumătatea lunii mai, atunci când ciobanii urcă cu turmele pe golurile alpine bogate în hrană pentru animale. Oile și vacile sunt date de proprietari în grija ciobanilor care de-a lungul timpului și-au construit pe munte grajduri din lemn unde își petrec, alături de animale, toată vara. Cu ocazia sărbătoririi Sfinților Petru și Pavel, proprietarii urcă la stânele unde le sunt crescute animalele și împreună cu pastorii fac „măsuratoarea laptelui”.

Viața la stână nu este una tocmai ușoara. Pentru că trăiesc în vârful muntelui, atât animalele cât și ciobanii sunt amenințați tot timpul de animalele sălbatice, mai ales de lupi și de urși.
De ziua sfinților Petru si Pavel se masoară, dimineața și seara, cantitatea de lapte dată de fiecare animal. Astfel, proprietarul unei vaci care dă în medie 15 litri de lapte pe zi primește la sfârșitul verii 60 de kilograme de branză de burduf și 10 kilograme de urdă, iar cei care au oi primesc, indiferent de cantitatea de lapte pe care o dau acestea, câte 3 kg de brânză telemea și unul de urdă pentru fiecare oaie.

Cantitățile de produse obținute de la animalele păstorite în munți diferă de la un an la altul în funcție de capriciile vremii.

Mihai Eremia
Eugen Bănescu

https://www.youtube.com/watch?v=yqz6PsxS6Wc

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe