Dupa ce au fost acuzati ca merg in Franta si Anglia si stau cu mana intinsa in loc sa munceasca si traiesc pe spinarea contribuabililor britanici si francezi, dupa ce au devenit subiect de documentare suspectati ca abuzeaza sistemul generos al indemnizatiilor sociale de peste hotare, un studio a spalat rusinea romanilor si vecinilor bulgari. Cercetarea, realizata de Centrul Roman de Politici Europene releva ca, in ciuda discursurilor anti-migratie sustinute de unii politicieni francezi si britanici şi indreptate impotriva romanilor si bulgarilor, cetatenii proveniti din cele doua tari nu sunt nici analfabeti, nici someri si nici saraci.
Imigrantii romani au tinut prima pagina a tabloidelor britanice si franceze luni de zile. Acestia au fost blamati si acuzati ca au transformat cele doua tari in refugiu pentru sarmani si ca au invadat strazile oraselor cersind mila trecatorilor. Mai mult, au fost difuzate zeci de documentare si s-au organizat proteste impotriva romanilor si bulgarilor. Totul pare sa fi fost o mare regie, potrivit studiului Centrului Român de Politici Europene citat de medifax. Studiul analizează modul în care unii politicieni francezi şi britanici au folosit discursul naţionalist, îndreptat împotriva cetăţenilor români şi bulgari după 1 ianuarie, când românii şi bulgarii au obţinut dreptul la muncă în toate statele Uniunii Europene.
„Poveştile cu privire la masele de români şi bulgari care urmau să invadeze Marea Britanie sau Franţa au devenit extrem de populare în presa tabloid şi nu numai, aducând în prim-plan reacţii care, ulterior, au sporit suportul electoral pentru partidele de extremă dreaptă din cele două state, aducându-le pe primul loc în recentele alegeri pentru Parlamentul European (22-25 mai)”.
Se arată în studiul menţionat. Cercetarea ia apararea romanilor si bulgarilor care se pare ca ar fi fost, astfel, folosiţi ca „ţapi ispăşitori” pentru soluţiile ineficiente legate de criza financiară. Reprezentanţii Centrului Român de Politici Europene susţin că:
„Cetăţeanul obişnuit, român sau bulgar, cu domiciliul în Franţa sau Marea Britanie nu este analfabet, şomer sau sărac, ci mai degrabă calificat şi activ, cu opţiuni limitate pe piaţa muncii şi cu acces îndeosebi la ocupaţiile de nivel intermediar”.
sursa: www.crpe.ro
Reporter: Cătălina Sandu