Lista medicamentelor de care beneficiaza asiguratii se va actualiza la sase luni. Cel putin asa ar trebui, daca tinem cont de actul normativ adoptat de senatori. Lista compensatelor nu a mai fost actualizata de sase ani iar acum se fac incercar timide de a schimba sistemul acesti liste. Desi, acum trei luni, au fost introduse 17 molecule noi in lista de medicamente compensate, mii de romani care se lupta cu cancerul sau cu alte tipuri de bloi grave, nu au acces la ele. Cei mai multi au ajuns sa-si cera dreptul la viata apeland la instantele de judecata.
Senatorii au adoptat marti, o propunere legislativa care prevede ca lista medicamentelor compensate de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, sa se actualizeze o data la sase luni. La 28 aprilie, comisia pentru Sanatate a Senatului a fost sesizata in vederea dezbaterii si elaborarii Raportului asupra propunerii legislative privind modificarea si completarea Legii 95/2006 privind Reforma in domeniul Sanatatii. Actul normativ a fost initiat de mai multi senatori si deputati, iar forma initiala a fost modificata prin amendamente. Unul dintre acestea prevede ca lista cu medicamente de care beneficiaza asiguratii cu sau fara contributie personala sa se elaboreaza de catre Ministerul Sanatatii Publice si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cu consultarea Colegiului Farmacistilor din Romania, se actualizeaza o data la sase luni si se aproba prin hotarare de Guvern. In contextul in care romanii traiesc cu cinci ani mai putin decat ceilalti europeni, tara nostra are cel mai ridicat nivel de mortalitate din UE iar accesul pacientilor la solutii terapeutice adecvate este inca o provocare in Romania, autoritatile se chinuie de mult timp sa gaseasaca o solutie pentru cresterea sperantei de viata a oamenilor.
Discutii s-au tot facut pe marginea compensatelor, Executivul a doptat, in mai, o hotarare ce viza aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Ulterior Ministerul Sanatatii a actualizat lista de medicamente gratuite si compensate, dupa o perioada de peste sase ani de pauza, prin includerea a 17 molecule noi, pentru care nu exista alternativa terapeutica. Accesul la medicamente ramane, insa, unul greoi, iar in foarte multe cazuri unul imposibil, asa ca romanii bolnavii de cancer nu le-a ai ramas decat sa-si strige in strada durerea, apeland chiar la instante de judecata pentru a obtine dreptul la viata.
România 0 noi molecule în perioada 2009-2013 (nu se face actualizarea periodică a listei)
Slovenia – 235 noi molecule în perioada 2009-2013 (actualizare lunară a listei)
Cehia – 187 noi molecule în perioada 2009-2013 (actualizare lunară a listei)
Polonia – 53 noi molecule în perioada 2009-2013 (actualizare o dată la două luni a listei)
Slovacia – 377 noi molecule în perioada 2009-2013 (actualizare lunară a listei)
Albania – 57 noi molecule în anul 2014
In luna iulie au inceput si evaluarile moleculelor noi si a celor existente, pesedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, Marius Savu, oferind garntia ca pana la sfarsitul lunii august va prezenta o lista potentiala a noilor medicamente compensate. Iata ca ne aflam aproape de jumatatea lunii spetembrie si aceasata lista intarzie sa apara.
Imag. medicamente, farmacii, medici care completeaza hartii, consultatii,
Ilona Rotaru
Eduard Găiseanu