Traiesc in saracie, iar suferinta generata de lipsurile zilnice este amplificata de soarta necrutatoare care il chinuie pe mezinul familiei. S-a nascut prematur si a stat opt luni in incubator. Chiar si asa, copilul nu este dezvoltat fizic normal si a ramas cu sechele la nivel neurologic. Are nevoie de ani buni de recuperare, insa parintii nu au posibilitati financiare pentru tratament. Doi adulti si trei copii, din satul dambovitean Dragoesti, traiesc intr-o singura camera, dintr-un ajutor de handicap de 600 de lei/luna si alocatiile prichindeilor.
Mezinul familiei, de doar doi ani si jumatate s-a nascut prematur, la sase luni, iar urmatoarele opt le-a petrecut intr-un incubator, singur, in spitalul Grigore Alexandrescu din Bucuresti. Acest lucru nu l-a ajutat sa se dezvolte normal si inca are deficiente fizice, dar si psihice. Copilul este in urma cu aproape un an fata de alti copii de varsta lui.
Tratamentul micutului se ridica la o mie de lei pe luna, plus drumul la Bucuresti. Parintii se chinuie sa faca rost de bani, dar se descurca foarte greu. Doi adulti si trei copii traiesc din ajutorul de handicap al mezinului, in valoare de 600 de lei/luna, plus alocatiile fratilor lui.
Tatal copiilor munceste cu ziua prin sat. A lucrat la Otelarie, in Targoviste, insa de cativa ani a ramas fara loc de munca si de atunci nu a mai gasit altul.
In ciuda posibilitatilor financiare precare, femeia se gandeste doar la binele copiilor. Ii sustine sa mearga la scoala pentru a avea o soarta mai buna decat a parintilor.
Dana are 10 ani si este in clasa a treia. Spune ca ii place foarte mult la scoala, iar materia ei preferata este limba romana. Pe viitor se viseaza in uniforma de politist.
Este mandria parintilor si le bucura sufletele cu premiul I la scoala.
Se multumeste ca rasplata cu dragostea parintilor si a fratilor. Conditiile in care traieste sunt precare si nici prea multe jucarii nu are pentru a se juca cu fratii ei. Copiii au cateva primite de la vecini. Cei cinci membrii ai familiei se inghesuie intr-o singura camera. Nu au nici macar o bucatarie in care sa manance putinele bucate. Frigiderul este pe post de mobila in care sunt depozitate mai multe medicamente pentru micutul bolnav decat alimente. Oamenii nu au nici gaze, ci folosesc o butelie atunci cand au bani sa o incarce. Pentru ca au mers cu copilul la tratament nici facturile nu le-au mai putut plati.
Socrii le-au mai platit facturile vechi, insa nici ei nu au posibilitati financiare. Lucreaza cu ziua prin sat. Hainute pentru copii si cativa bani in plus au mai primit de la o sora care lucreaza in strainatate, dar care, la randul ei, are propria sa familie, de care trebuie sa se ingrijeasca. Recuperarea mezinului va dura ani de zile pentru ca acesta sa devina un copil aproape normal. Cine vrea sa ajute acesti ingerasi, pe care soarta ii pune la grea incercare de timpuriu, poate afla mai multe detalii la numarul de telefon 0727956339 (Corina)
ECHIPA> MIHAELA CIOBANOIU, EUGEN BANESCU