Cand vine vara, totul este fierbinte si nu este persoana care sa nu-si doreasca sa se racoreasca intr-o piscina. Cu toate astea, trebuie sa tinem cont si de riscurile pe care ni le asumam. Este cunoscut faptul ca anumite boli pot fi cauzate sau agaravate de apa din piscina.
Strandurile si piscinele, atat de mult frecventate pe perioada verii, ofera o sursa inepuizabila de contractare a multor boli bermatologice si nu numai, mai ales ca numarul limitat al unor astfel de spatii de agrement determina suprapopularea lor in sezonul cald.
Specialistii avertizeaza ca, desi inotul in piscina este in sine o activitate sanatoasa datorita efortului fizic depus, el constituie totodata si o posbila sursa de infectare. Microbii se inmultesc cu rapiditate intr-un mediu umed si fierbinte, asa cum este piscina, iar odata ce patrund in organism, acestia pot produce infectii la nivelul tesutului cutanata, al ochilor, urechilor, unghiilor, sistemului digestiv sau chiar al regiunii genitale.
Multe dintre afectiunile contractate la piscina sunt greu vindecabile, iar de cele mai multe ori persoanele afectate aleg sa se trateze singure, mergand la farmacie si cumparand anumite medicamente. Acesta este unul dintre cele mai gresite lucruri pe care le fac oamenii, alegand sa se trateze dupa ureche si fugind pur si simplu de vizita la un medic specialist.
Sfatul medicilor pentru persoanele care sufera de anumite infectii cutanate este sa nu se expuna la piscina pentru ca astfel pot imbolnavi si persoanele din jur.
Un studiu recent atrage atentia si asupra faptului ca expunerea ridicata la clorul din piscine ar putea fi asociata cu un risc mare de aparitie a astmului in cazul copiilor. In concluzie, cu totii ar trebui sa fim prudenti in momentul in care alegem sa ne distram la piscina sau la stranduri.
ECHIPA> GEORGIANA RIZEA / CLAUDIU ANDREI