Situatie alarmanta in Romania! Numarul copiilor incomplet vaccinati creste de la un an la altul. Asta in timp ce virusurile se inmultesc, iar bolile devin din ce in ce mai agresive. Potrivit Institutului de Politici Publice anul trecut numarul copiilor incomplet vaccinati pana la 1 an si jumatate a crescut cu 15%. Refuzul parintilor dar si lipsa vaccinurilor sunt principalele cauze ale scaderii imunizarii.
Potrivit Institutului de Politici Publice vaccinarea a scazut constant la toate vaccinurile din Programul National de Imunizare, in 2014, cu exceptia celui facut in maternitate. Raportat la numarul de nascuti valorile acoperirii vaccinale sunt sub 86% pentru toate antigenele vaccinale. Numarul copiilor depistati ca incomplet vaccinati la varsta de 18 luni a crescut cu 15% fata de anul precedent. Printre principalele motive ale nevaccinarii corespunzatoare varstei se numara: neprezentarea la medic, refuzul parintilor, omisiunea si lipsa vaccinului. Aproximativ 8% dintre copii au ratat vaccinarea din cauza faptului ca vaccinul lipsea.
Medicii de familie recunosc faptul ca se intampla sa apara intarzieri la anumite vaccinuri chiar si de 2-3 luni sau chiar mai mult, insa multi parinti nu sunt dispusi sa astepte. Temerile parintilor raman in continuare o problema. Unii sunt reticenti in privinta unor vaccinuri despre care spun ca mai mult dauneaza. Altii sunt nemultumiti ca au fost nevoiti sa le plateasca din propriul buzunar.
Analiza a mai aratat diferente notabile intre valorile costului mediu pe doza de vaccin raportate la fiecare judet. La o extrema se afla judetul Gorj cu un cost mediu de 91 lei pentru fiecare vaccin. In Regiunea Sud-Muntenia preturile variaza de la 43 pana la 48 de lei. Indicatorul de eficienta stabilit prin Programul National de Imunizare cost mediu /doza vaccin achizitionat centralizat este de 35 lei.