PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » TEZAUR OTOMAN DESCOPERIT ÎN DÂMBOVIŢA

TEZAUR OTOMAN DESCOPERIT ÎN DÂMBOVIŢA

de Mditv
141 vizualizări

Descoperire de proporţii în Dâmboviţa! Doi pasionaţi de detecţie au găsit o adevarată comoară într-o pădure din localitatea Măneşti. Tezaurul, format din peste 6000 de monede, a fost predat Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte. Restauratorii încearcă acum să stabilească perioada din care datează monedele şi valoarea acestora.

Un tezaur medieval format din trei ulcele cu monede, îngropate într-o pădure din Măneşti, judeţul Dâmboviţa, a fost descoperit pe 16 februarie 2016 de doi pasionati de detecţie, Daniel Matei şi Florin Kiriţescu. Cei doi aproximează că este vorba de cel puţin 6000 de monede otomane mici, din argint, din mai multe secole.

„Cand a ajuns si a vazut ce era in groapa, nu-si mai gasea cuvintele. Nici eu nu mai eram stapan pe ale mele. Incepem sa recuperam tezaurul, bagam metodic in rucsac bucatica cu bucatica, cu tot cu fragmentele de ceramica si ceva pamant in care erau concentrate multe monede, ne si gandeam ce frumos vor arata intr-o vitrina de muzeu.”

Printre monede se regăsesc şi mărunţişuri din vremea lui Tudor Vladiminrescu. Piesele prezintă şi mai multe perforaţii, semn că ar fi putut fi prinse într-o salbă. Monedele au fost găsite în nişte ulcele de pământ şi în săculeţi.

Arheologii vor curăţa şi vor restaura monedele, vasele şi săculeţii, iar apoi vor putea stabili care este numărul exact al monedelor, dar şi perioada din care datează cele trei ulcele.

Există posibilitatea ca cei care au descoperit monedele să fie despăgubiţi, dar doar după stabilirea valorii tezaurului. Din primele cercetări, pentru pe cele trei monede diferite, care nu sunt de factură otomană, valoareile nu ar fi foarte ridicate, între 6 şi 30 de euro bucata.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe