De zece ani îşi plânge fiul mort, iar durerea îi este amplificată de faptul că nu ştie care a fost cauza decesului. Este suferinţa unei bătrâne din satul dâmboviţean Matraca. Aceasta şi-a văzut băiatul pentru ultima dată în anul 2006, înainte să plece pe mare. La câteva săptămâni mai târziu l-a primit acasă în patru scânduri şi spune că moartea fiului său este învaluită în mister. Acum cere să se faă deshumarea cadavrului pentru necropsie. Doar aşa poate muri liniştită, spune femeia.
Un tablou şi un pulover. Sunt ultimele lucruri care i-au rămas doamnei Maria de la fiul său. Doarme cu ele sub pernă şi plânge zilnic pentru că nu ştie cauza morţii băiatului ei. Gheorghe Stoica s-a angajat în petrol, imediat după terminarea facultăţii în Constanţa, iar în 2006 a plecat pe mare.
La un moment dat, bărbatului i s-a făcut rău. Abia după două zile a fost luat cu un elicopter şi dus la Spitalul Fundeni, din Bucureşti.
Ca şi în prezent, şi acum 10 ani problemele din sistemul medical erau aceleaşi. Pacientul a murit imediat după ce a ieşit din spital, înainte de a ajunge acasă. Pe biletul de externare diagnosticul a fost unul neiertător, cancer la stomac în metastază, însă mama băiatului spune că este imposibil ca fiul ei, de 45 de ani, să fi fost bolnav, întrucât la serviciu se făceau periodic analize şi controale medicale riguroase. Ultimele analize le-a făcut cu două luni înainte de a pleca pe mare şi a fost declarat clinic sănătos.
După moartea bărbatului toată familia a intrat în şoc. Pe moment, nici părinţii şi nici soţia nu s-au gândit să ceară autopsia cadavrului. Acum bătrâna cere deshumarea cadavrului, pentru necropsie. A făcut nenumărate demersuri la toate autorităţile statului, inclusiv la preşedintele ţării. Dosarul a rămas blocat la procuratură.
Bătrâna îndurerată nu vrea decât o aprobare pentru deshumarea cadavrului. Nu are nicio pretenţie financiară, nu vrea despăgubiri şi are bani strânşi pentru analizele ulterioare. Vrea doar să afle care a fost motivul pentru care băiatul ei nu-i mai este alături. Face apel la bunăvoiţa şi latura umană a autorităţilor. Poate cineva îşi va întoarce faţa şi către ea, iar dosarul va fi scos din arhive şi soluţionat.