Medicii au sărbătorit Ziua Mondială a Sănătăţii prin acţiuni de protest. În fiecare zi de joi, până la soluţionarea cerinţelor lor, cadrele medicale pichetează sediul Ministerului Sănătăţii. Până acum medicii de familie au reuşit să obţină doar o amânare a semnării contractului cadru pe anul în curs, însă vor continuă greva japoneză până când decidenţii îi vor chema la negocieri .
Atât medicii de familie, cât şi medicii din spitalul judeţean din Târgovişte continua acţiunile de protest alături de colegii din întreaga ţară. Cadrele medicale insită să fie chemate la negocieri atunci când se iau decizii cu privire la sistemul de sănătate şi să se ţină cont de opiniile lor. Medicii cer în continuare ca orele suplimentare să fie socotite ca vechime în muncă, să se elimine suprasarcinile de serviciu şi să se găsească soluţii pentru o mai bună finanţare a sistemului sanitar, în condiţiile în care pacienţii sunt cei care contribuie financiar, iar atunci cand ajung la medic se lovesc de neajunsuri.
Medicii de familie spun că în aceste condiţii, dacă propunerile şi argumentele lor pentru îmbunătăţirea eficienţei sistemului sanitar, nu vor fi luate în calcul, în scurt timp nu vor mai putea funcţiona.
Medicii susţin de asemenea, că programul informatizat cu toate disfuncţionalizăţile lui, nu face decât să tragă în jos sistemul sanitar. De pildă, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte a pierdut peste 600 de mii de lei pentru că nu au fost validate servicii medicale, din cauza erorilor din sistem. Şi cu toate aceste pierderi, managerii de spitale au ignorant situaţia şi nu au luat nicio atitudine.
Toate aceste pierderi, susţin medicii se vor resfarnge asupra salariaţilor spitalului pentru că nu vor mai fi bani pentru medicamente şi materiale sanitare, pentru întreţinere şi salarii.
CORINA ENACHE
RĂDUCU RĂDOI