Zilele trecute Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița anunța, printr-un comunicat de presă, existența a două focare de pediculoză în două unități de învățământ din Târgoviște. În același comunicat se arăta că s-au aplicat și sancțiuni pentru gestionarea defectuoasă a focarelor și neraportare. Comunicatul de presă emis de către Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița l-a făcut pe șeful Inspectoratului Școlar să reacționeze dur.” Și în tot acest efort colectiv, vedem cum DSP-ul adoptă o politică de sancționare și criticare a situației create în școlile amintite, de punere la zid a personalului responsabil cu igienizarea și de trimitere a copiilor acasă. Dar de soluții constructive, de sprijin în vederea remedierii acestor neajunsuri au auzit reprezentanții DSP? Avem nevoie de soluții profesioniste, de proceduri privind gestionarea cazurilor, de îndrumare de specialitate. De ce se așteaptă ca un cadru didactic să facă totul? Avem focare de infecție în aceste școli? Bun…atunci toate instituțiile se implică: suplimentăm personalul medical, aprovizionăm cu mai multe substanțe sanitare, venim și îi învățăm pe profesori cum să procedeze, adică punem toți umărul să ieșim cu bine din această problemă. Dacă vom continua să dăm mereu vina unii pe ceilalți, să ne sfâșiem în comunicate de presă, să fugim de responsabilitate și să nu ne asumăm realitatea, așa cum este ea, nicicând nu vom progresa în această societate.” a fost replica Inspectoratului Școlar Dâmbovița. Și dacă tot veni vorba de a se „sfâșia în comunicate de presă”…păi de ce să nu înceapă măcelul? Cum păduchii provoacă măncărimi crunte, așa și cele două instituții se bat în comunicate de presă și în replici dure. Deci, circul continuă astăzi cu un nou comunicat al Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița. Iată-l!
“Referitor la acuzele conducerii Inspectoratului Scolar Judetean Dambovita, aduse institutiei noastre ca urmare a actiunilor de control efectuate in scolile unde au fost depistate focare de pediculoza, aducem la cunostinta opiniei publice, dar si a conducerii Inspectoratului Scolar Judetean Dambovita, urmatoarele:
Directia de Sanatate Publica Dambovita, in calitate de serviciu public deconcentrat al Ministerului Sanatatii, reprezinta autoritatea de sanatate publica la nivel local, iar prin compartimentul de specialitate, respectiv Serviciul Control in Sanatate Publica, are obligatia conferita de lege, sa constate si sa sanctioneze incalcarile normelor de igiena si sanatate publica.
Ceea ce se pare ca nu se cunoaste la nivelul conducerii Inspectoratului Scolar Judetean Dambovita, este faptul ca pediculoza este o boala transmisibila care poate produce manifestari cutanate si care, pentru evitarea diseminarilor in colectivitate, este necesara o reactie imediata a factorilor responsabili, cu scoaterea din colectivitate a purtatorilor de oua sau paraziti, chiar daca ei au fost integrati in procesul instructiv-educativ, cu mult efort. Din cate observam, reactia imediata a fost doar la nivelul declaratiilor dintr-un singur sens si intr-adevar, doar o singura institutie se razboieste in comunicate, culmea, criticand Directia de Sanatate Publica Dambovita pentru ca isi indeplineste atributiile si pentru ca ii informeaza pe concetateni cu privire la evenimentele de sanatate publica, ori la masurile pe care le instituie.
Suntem surprinsi de reactia conducerii invatamantului dambovitean, intrucat dumnelor au gasit intotdeauna deschidere din partea noastra in decursul vechii colaborari.
Nu intelegem cine i-a oprit pe semnatarii comunicatului venit din partea Inspectoratului Scolar Judetean Dambovita, sa realizeze aprovizionarea cu mai multe substante sanitare, suplimentarea cu personal medical sau sa solicite consultanta de specialitate.
Asiguram populatia judetului nostru, ca oricate critici am primi si indiferent din partea cui vor veni acestea, ne vom face in continuare datoria. Pentru noi, sanatatea publica este o prioritate si nu vom ceda in fata intereselor de grup sau a orgoliilor personale.” Comunicat de presă al DSP Dâmbovița – 10.1.2016
Dacă pediculoza se poate stopa destul de ușor prin anumite tratamente, unele chiar și băbești, ne întrebăm ce anume ar putea stopa „măcelul” dintre cele două instituții dâmbovițene?