PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » NU PRIMESC SALARII COMPENSATORII DE LA STAT – VIDEO

NU PRIMESC SALARII COMPENSATORII DE LA STAT – VIDEO

de Andrei Oprescu
28 vizualizări

Au protestat in fata Combinatului Metalurgic, au blocat circulatia pe Drumul National 72, dar tot nu isi vor primi salariile compensatorii. Cei peste 500 de angajati concediati de la Mechel Targoviste ar trebui sa primeasca saptamana viitoare, de la Fondul de Garantare, banii pentru perioada de preaviz si concediul de odihna, dupa aproape cinci luni de cand au fost dati afara. Despre plati comensatorii nu poate fi insa vorba. In urma unor discutii purtate la Ministerul Muncii, s-a hotarat ca salariile compensatorii nu pot fi acordate fostilor metalurgisti, pentru ca nu a fost incheiat un contract colectiv de munca. Doar instanta de judecata poate schimba aceasta decizie. Vestea a cazut ca un traznet pentru cei peste 500 de damboviteni care si-au pus sperante in acesti bani. Daca nu li se va face dreptate nici in instanta, oamenii spun ca in luna septembrie, vor protesta din nou.

Liderii de sindicat de la Mechel Targoviste au avut o intalnire cu prefectul judetului Dambovita, Victor Sanda. Acesta le-a spus ce s-a stabilit la Ministerul Muncii, cu privire la plata drepturilor salariale pentru fostii angajati, din Fondul de Garantare. Statul nu va plati salariile compensatorii, pentru ca nu exista in acest caz o baza legala. La Mechel Targoviste nu a fost incheiat un contract colectiv de munca, doar un acord, care nu le ofera fostilor salariati dreptul de a primi din Fondul de Garantare, platile compensatorii. Combinatul Metalurgic se afla in insolventa, iar patronatul rus le-a transmis oamenilor ca nu are bani pentru a plati aceste indemnizatii. Singura solutie pentru cei peste 500 de damboviteni ar putea fi o actiune in tribunal, asta daca instanta de judecata va recunoaste acel acord colectiv. In caz contrar, oamenii sunt hotarati sa protesteze din nou, in luna septembrie.

Saptamana viitoare, fostii angajati ar putea primi banii pentru perioada de preaviz si pentru concediul de odihna. Aceste restante nu vor fi insa achitate de Mechel Targoviste, ci de catre stat, prin Fondul de Garantare.

Saptamana trecuta, peste 70 de fosti angajati de la Mechel Targoviste au protestat, blocand circulatia pe DN 72. Oamenii au traversat continuu drumul si niciun autoturism nu a fost lasat sa treaca, pana la interventia politiei si a jandarmeriei.

ECHIPA: Madalina Zabava / Loredan Bourosu

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe