PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SITUATIE INGRIJORATOARE

SITUATIE INGRIJORATOARE

de Andrei Oprescu
4 vizualizări

Productie industriala mai mica, metalurgie prabusita, exporturi in scadere, turism aproape inexistent si someri fara numar. Asa poata fi descrisa, in cateva cuvinte, situatia economica a judetului Dambovita, in primul semestru al acestui an. Analiza a fost facuta pe baza datelor statistice si ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma. Singurul semn bun ar putea fi cresterea numarului de angajati. Din pacate vorbim despre o crestere mica. In comparatie cu anul trecut, efectivul salariatilor este mai mare cu doar 200 de persoane. In primele cinci luni ale acestui an, in Dambovita s-a inregistrat o productie industriala mai mica cu aproape 20 de procente fata de anul trecut. Scaderea este cauzata si de prabusirea metalurgiei dambovitene. Acest domeniu industrial a scazut cu 53,6% in comparatie cu 2012. Criza este si in alte domenii. S-au inregistrat scaderi de 20% in domeniul fabricarii masinilor, utilajelor si echipamentelor, de 19,4% in fabricarea articolelor de imbracaminte si de 17,2% in prelucrarea lemnului. Cresteri au fost in industria alimentara. Nici la capitolul exporturi, Dambovita nu sta mai bine. In primul trimestru din acest an, exporturile au scazut cu 17,3%, fata de anul trecut. Totusi, soldul balantei comerciale ramane pozitiv. Asta pentru ca deocamdata, pleaca mai multe produse din judet, peste granita, decat cele importate. Tot in scadere sunt si constructiile. In primele cinci luni din 2013, au fost eliberate numai 550 de autorizatii de constructie pentru cladiri rezidentiale, in tot judetul. Cele mai multe cereri au fost in mediul rural. Tot pe pierdere merge si industria turismului. In Dambovita sunt 64 de unitati de primire turistica, printre care 17 hoteluri si 18 pensiuni turistice. In cea mai mare parte a timpului sunt goale. Indicele de utilizare neta a unitatilor de cazare dambovitene a fost de numai 17%, in scadere fata de anul trecut.

Singura veste buna ar putea fi cresterea numarului de angajati damboviteni, cu 200 de persoane, fata de anul trecut. Numarul somerilor ramane insa la cote ingrijoratoare. In timp ce 75.200 de damboviteni sunt angajati, numarul celor care nu au un loc de munca depaseste 14.000. Trei sferturi dintre ei nu primesc de la stat nici indemnizatie de somaj.

ECHIPA: Madalina Zabava / Loredan Bourosu

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe