PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » MONUMENT ISTORIC…DE CREDINŢĂ

MONUMENT ISTORIC…DE CREDINŢĂ

de Andrei Oprescu
53 vizualizări

Cea mai înaltă clădire din comuna Băleni, care pare că vegrează asupra localităţii este Biserica din cartierul Băleni Români. Nu este o instituţie de cult ca oricare alta, ci un monument istoric, ce datează din anul 1840. Este cea mai mare Biserică din judeţul Dâmboviţa şi singura din ţară, ramasă în patrimoniul administraţiei locale şi nu al Arhiepiscopiei. N-a fost răpusă de cutremur şi nici de povara anilor, însă pictura are mare nevoie de restaurare. Costurile sunt de ordinul milioanelor de euro.

Biserica este aşezată pe o altă Biserică mai veche. Piatra de temelie a pus-o Grigorie Cătărescu, în anul 1840, cel care a şi pictat pereţii instituţiei de cult. Abia la doi ani după s-a început construcţia propriu-zisă, care a durat până în anul 1856. În 1858 a fost sfinţită, iar de atunci se fac slujbe negreşit.

Biserica, monument istoric de la Băleni a rezistat cutremurului, însă a fost afectată de intemperii, iar din anul 2001 s-au tot facut reparaţii. Chiar şi aşa, când plouă abundent apa se infiltrează prin acopiş şi în interiorul lăcaşului de cult.

Întreaga pictură din Biserica Sfântul Ioan Botezătorul trebuie restaurată. Este vorba despre un volum colosal de muncă, adică 2000 de metri pătraţi, iar costurile sunt pe măsura muncii.

Arhitectura şi toate obiectele restaurate din Biserică au fost păstrate conform cu originalul. Chiar şi candelabrele datează de la 1840. Ca element de noutate, la parterul casei parohiale s-a amenajat o sala de mese de 80 de metri pătraţi, pusă la dispoziţia credincioşilor pentru pomeni. Angajaţii Bisericii, indiferent de meseria lor, au grijă ca lăcaşul de cult să fie mereu curat şi primitor pentru enoriaşi.

Cântăreţul Bisericii, Marin Lăutaru, poveşteşte cum în trecut se pitea la şcoală, când erau duşi la diferite activităţi, doar pentru a putea merge la Biserică. A simţit apropierea de Dumnezeu de mic copil, iar acum cântă la Biserică de 15 ani.

Biserica, monument istoric, este în patrimoniul Primăriei Băleni, care suportă o mare parte din cheltuieli. Un exemplu concret ar fi facturile pentru căldură, de aproximativ 7000 lei lunar, pe timp de iarnă. Primarul a discutat cu cetăţenii, în cadrul unei adunări publice, şi au căzut de comun acord să treacă Biserica în patrimoniul Arhiepiscopiei.

Anul acesta Primăria Băleni va depune un proiect pentru refacerea acoperişului Bisericii Sfântul Ioan Botezătorul, care este monument istoric încadrat în clasa a doua.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe