BĂLENI, DÂMBOVIŢA
O producţie bună se obţine cu o investiţie pe măsură, dar şi cu eforturi mari ale celor care trudesc pământul. Agricultorii care se ocupă cu producţia de fructe au reuşit cu greu să-şi salveze culturile, iar acum aşteaptă vremea bună pentru ca acestea să fie culese şi să ajungă pe tarabe. Căpşunile se coc mai greu în acest an, din cauza frigului, iar preţurile sunt pe măsură.
În luna aprilie, agricultorii au facut nopti albe pe campuri, pentru a-şi proteja culturile. Au ars cauciucuri şi au creat perdele de fum, pentru ca gerul să nu ajungă la fructe. Cultivatorii de căpşuni sunt mulţumiţi că au reuşit să iasă la liman.
Ionel Zamfir a muncit pământul de când se ştie. Toată viaţa s-a ocupat de culturile mari, de cereae, iar de patru ani s-a reprofilat pe căpşuni. A ales să cultive soi românesc, cel mai dulce şi cel mai căutat în piaţă.
Soiul românesc produce o singură dată pe an. În această perioadă, fructele ar fi trebuit să fie deja pe tarabe, dar din cauza frigului nu s-au copt la timp.
Investiţia făcută de agricultor se ridică la nivelul miilor de euro, fără a mai pune la socoteală şi munca fizică. Problema este cu forţa de muncă, tot mai greu de găsit. Pentru că suntem în plin sezon de trufandale dulci şi parfumate, agricultorii au desfacere pentru marfa lor, însă, de pe urma muncii profită doar samsarii.
Stratul de paie pe care cresc căpşunile a reprezentat un avantaj în zilele friguroase. Din cauza ploilor abundente fructele riscau să putrezească pe pământ, dar au fost salvate de stratul de paie. Pe piaţa au apărut însă căpşunile din soiuri străine. Răsadurile aduse din Olanda au început să producă, iar agricultorii sunt la cules pe câmp.
Dacă vremea se va îmblânzi în câteva zile vom găsi şi căpşuni din soi românesc în pieţe.