PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » PLANTAŢII PENTRU UN AER MAI CURAT

PLANTAŢII PENTRU UN AER MAI CURAT

de Andrei Oprescu
74 vizualizări

Avem păduri tot mai rare din care doar se taie, fără a se şi planta arbori tineri în locul celor care au dus povara zecilor sau chiar sutelor de ani de existenţă. Suprafaţa forestieră a României este în continuă scădere, fiind doar de 29% din totalul terenurilor ţării noastre, situându-ne sub media europeană,  de 37%, şi sub obiectivul stabilit de Natura 2000, de 40%. În zilele caniculare, când simtim că rămânem fără aer, ne dăm seama cât de mult ne lipsesc pădurile. Nu trebuie să uitam, însă, că regenerarile naturale nu acoperă defrişările şi trebuie să ajutăm şi noi mediul, prin plantarea de arbori tineri.

Încălzirea globală poate fi combătută prin platarea a tot mai multor arbori, care purifică aerul de care avem atâta nevoie, spun specialiştii în silvicultură. Un exemplu de regenerare naturală este o plantaţie tânără de salcâm de la Teiş, judeţul Dâmboviţa, într-o pădure de zăvoi,  unde pe o suprafaţă de 19 hectare s-au plantat  puieţi de salcâm în toamna anului 2016.

Deşi obiectivul acestor păduri de zăvoi este de a combate disconfortul termic, canicula afectează şi puieţii plantaţi.

Anual, aproximativ o sută de hectare sunt parcurse cu regenerări în judeţul Dâmboviţa, de către reprezentanţii Direcţiei Silvice, însă şi populaţia poate contribui la regenerarea pădurilor din toată ţara. Plantarea unui pom reprezintă o gură de aer curat în zilele călduroase.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe